Annons
Nyheter

Swedbanks ras påverkar Ulricehamn

Swedbanks dåliga tider påverkar den fristående sparbanken i Ulricehamn. Värdet på aktieinehavet har minskat med över 100 miljoner.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2009

Som bekant är Ulricehamns sparbank en av de 65 fristående sparbanker som finns kvar i landet. Men även om man står fri har man en hel del av göra med Swedbank.

Nämnas kan att de cirka 600 fria sparbanker som fanns i Sverige på 1960-talet undan för undan gick ihop med andra för att slutligen hamna i den stora sammanslagna Swedbank.

Annons

Tio av dessa sammanslagna banker ägde 20 procent av Swedbank, medan de fristående bankerna, som den i Ulricehamn och den i Tranemo, tillsammans ägde tio procent av Swedbank. En tredje storägare var försäkringsbolaget Folksam.

Swedbank har som nämnts inte rosat aktiemarknaden på sistone. Det gjorde att man i höstas gick ut med en nyemission för att få in pengar. För sparbanken i Ulricehamn innebar det att man köpte aktier för 38 miljoner.

Nyligen fattade Swedbank beslut att inte ge någon aktieutdelning i år.

– Vi hade räknat med att få nio miljoner, säger Lars Karlsson, vd i Ulricehamns sparbank. I fjol fick vi 14 miljoner. Visst tycker jag att det är tråkigt att vi missar de miljonerna, men ändå tycker jag att det var ett riktigt beslut att inte ge någon utdelning. Det gäller ju att i ett långsiktigt perspektiv säkra Swedbanks fortlevnad och därmed värdet på våra aktier i bolaget.

Just nu står Swedbanks aktier så lågt att Ulricehamn sparbanks förmögenhet har minskat med mer än 100 miljoner.

Denna förmögenhet fluktuerar ständigt beroende på börsvärdet, så Lars Karlsson förefaller inte överdrivet oroad.

Vad gäller Swedbanks framtid tror han att den nu vilar i starka och trygga händer, sedan Folksam gick in och blev största enskilda ägare till banken.

Någon tanke på att sälja aktieinnehavet i Swedbank har Lars Karlsson aldrig haft.

– Swedbank är vår största leverantör, säger han. Det gäller data, fonder, utbildningar, bottenlån och annat. Det gäller att stärka denna leverantör på lång sikt.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons