Annons
Nyheter

Storslam för UF-företaget Va sa ru?

Tingsholm lyckades som vanligt mycket väl när den regionala UF-mässan genomfördes på Åhaga i Borås. Ungspråkskunniga Va sa ru? vann i tre kategorier.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2009
Trefaldiga vinnare blev Va sa ru? Från vänster: Jonatan Claesson, Viktor Claesson, Amanda Bjursten, Emmeik Tisell och Johan Karlsson.
Trefaldiga vinnare blev Va sa ru? Från vänster: Jonatan Claesson, Viktor Claesson, Amanda Bjursten, Emmeik Tisell och Johan Karlsson.Foto: Bernt Carlsson

Överhuvudtaget gick det bra för UIricehamnsgymnasiet som ställde upp med 18 företag bland de sanmmanlagt 180 UF-företag som samlats i Åhaga.

Denna verksamhet växer sig stadigt allt större, starkare och bättre.

Annons

Att strosa omkring bland alla unga utställare på denna stora mässa är imponerande. Att se den kreativitet som dessa andraårselever från regionens gymnasieskolor visar är beundransvärd.

Allra bäst lyckades de fem unga företagarna i företaget Va sa ru? en bok som riktar sig till de vuxna som vill förstå ungdomars, för dem exotiska, språk.

Det är Amanda Bjursten, Emmie Tisell, Viktor Claesson, Jonatan Claesson och Johan Karlsson som ingå i företaget.

Att ta hem första platsen i de tre sista och förnämsta kategorierna är det inte många, om ens något, som klarar av. Givetvis blir det blir final i Stockholm för Va sa ru? i tre kategorier dessuom

Ett annat företag som kommer till Stockholm är Noise för life, det företag som koncentrerat sig på att sälja viltvisslor, små finurliga apparater som man fäster på bilen. Dessa ger ifrån sig ett högfrekvent ljud som skrämmer undan vilt från vägarna.

Detta företag, som består av Mikaela Ljungviken, Mikaela Johansson, Anna Sjöberg, Erik Josefson och Alexander Melltoft blev tvåa i den förnämsta kategorin: bästa UF-företag; samma placering blev det i kategorin bästa affärsplan.

Ett tredje Tingsholmsföretag som reser till Stockholm är Tool Control. Där arbetar man med att erbjuda andra företag bland annat kontroll av deras mätinstrument.

Det företaget består av Alexander Hermansson, Jonas Andersson, Axel Bylin, Per Johansson.

Det kan bli ytterligare ett UF-företag från Tingsholm som får åka till riksfinalen, nämligen Environmind, som vann i kategorin Miljöpriset. Det var första året detta pris utdelades.

Företaget består av Viktoria Söderkvist, Marcus Ideström, Nathalie Öberg, Robin Larsson, Elin Fröman och Mikael Jernmo.

Annons

Deras produkt var en sagobok för barn. Den handlar om isbjörnen Isidor, som tvingas lämna Arktis på grund av klimatförsämringen. Längs den äventyrliga flyktvägen möter han andra djur och det hela slutar i ett skepp, kanske en nutida variant av Noas ark.

Boken innehåller även fakta hämtade från Världsnaturfonden WWF. All vinst för bokförsäljningen går oavkortat till WWF.

När det gäller denna kategori är det endast tio företag från hela landet som får delta i finalen. Därför blir det en kvalificeringsomgång, där Ulricehamnsföretaget ställs mot landets övriga 23 miljöprisvinnare

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons