Annons
Nyheter

Småländskt intresse för sjöstad

Bostadsbyggandet i Ulricehamn ger eko. I går fredag var kommunrepresentanter från Sävsjö och Vaggeryd och granskade Åsunda sjöstad.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2009
Maria Ståhl från Hökerum bygg och Gunnar Örtlund, Svensk fastighetsförmedling, ledde en småländsk delegation genom Ulricehamns nya kvarter.
Maria Ståhl från Hökerum bygg och Gunnar Örtlund, Svensk fastighetsförmedling, ledde en småländsk delegation genom Ulricehamns nya kvarter.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Nybyggnationen i Ulricehamn de senaste åren har varit omfattande. Det mest iögonfallande projektet är Hökerum byggs Åsunda sjöstad med över 100 bostadsrättslägenheter. En sådan byggnation i en liten kommun väcker uppmärksamhet.

– Vår satsning är lite speciell. Många större bolag satsar nästan enbart på storstäderna. Vi riktar in oss på mindre städer, säger Maria Ståhl på Hökerum bygg.

Annons

Under fredagen visade Maria upp Åsunda sjöstad för ledande kommuntjänstemän från småländska Vaggeryd och Sävsjö. Ett besök initierat av deras gemensamma stadsarkitekt, Jan-Olof Olsson. Smålänningarna är nyfikna på hur det kan byggas så mycket nytt i en stad av Ulricehamns storlek.

– Det är roligt att det vi gör här uppmärksammas, säger Maria Ståhl medan besökarna kliver runt på översta våningen i det senaste sjöstadshuset som har inflyttning i veckan som kommer.

Rolf Granlöf, vd för Stubo, fanns också med i "konkurrentens" boning under besöket. Granlöf är mycket nöjd med hur bostadsmarknaden i Ulricehamn utvecklats.

– För oss som kommunalt bostadsbolag är det viktigaste att det finns en marknad. Att kommunens bolag till varje pris ska bygga hyresrätter är ingen bra modell. Det kan tvärtom döda marknaden för privata intressenter, säger Granlöf som menar att samverkan mellan kommun och privata entrepenörer satt Ulricehamn i frontlinjen.

– Ett sätt att bevara hyresrätten är att se till att det byggs nya bostadsrätter. Det är bättre än att omvandla de hyresrätter som finns.

Att döma av besökarnas nickanden och fotofrenesi verkade också de gilla Ulricehamns modell.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons