Annons
Nyheter

Skärpt straff för båttjuvar

Hovrätten skärper straffet och utdömer kännbara skadestånd för tre unga män som tagit båtar i Åsunden förra sommaren.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2013

För drygt ett år sedan åtalades tre män, hemmahörande i Ulricehamns kommun, för en rad brott. Männen misstänktes bland annat för att ha stulit två motorbåtar i Alhammar hamn och för att ha stulit bensindunkar och andra föremål ur flera båtar i hamnen. I Borås tingsrätt friades de tre männen från båtstölderna, trots att de greps när de åkte runt i två motorbåtar. Tingsrätten gjorde bedömning att någon annan kan ha stulit båtarna och att männen endast åkte i dem. Männen fälldes däremot för andra brott, till exempel narkotikabrott, rattfylleri och skadegörelse.

Nu har målet varit uppe i hovrätten, som har gjort en annan bedömning vad gäller båtstölderna. Hovrätten finner de tre männen skyldiga, bland annat eftersom en av männen har erkänt i polisförhör, och skärper straffen för samtliga:

Annons

26-åringen får straffet höjt från fyra månaders fängelse till ett års fängelse.

27-åringens straff höjs från fängelse i åtta månader till fängelse i ett år och fyra månader.

30-åringens straff höjs från tio månaders fängelse till fängelse i ett år och sex månader.

Skadeståndet som männen döms att betala höjs från 2700 kronor till över 100 000 kronor till de olika målsäganden.

Hovrätten finner det dock inte troligt att männen hade för avsikt att transportera bort båtarna eller haft för avsikt att behålla dem. En polismans vittnesmål om att männen åkt i serpentiner på sjön talar för att de endast ville leka. Detta mildrar straffen något.

Samtliga män har straffats tidigare vid ett flertal tillfällen.

Lisa Jalakas

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons