Annons
Nyheter
Samtidigt som Vistavallen ersätts med nya fotbollsplaner passar kommunen på att bygga en ny ishall samt en konstsnöanläggning vid Lassalyckan.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2010

I går var det dags för politikerna i kommunen att bestämma sig för vilka delar som ska ingå i arbetet med att ersätta Vistavallen. Kostnadsbilden var en inte oviktig faktor inför detta beslut.

Så sent som i december presenterades en kalkyl som pekade på att satsningen skulle gå loss på 141 miljoner kronor.

Annons

Nu blev beslutet i enlighet med kommunens tidigare kostnadsberäkning, att 90 miljoner kronor avsätts för Lassalyckans idrottsområde.

Men någon bantad satsning blir det inte. Tvärtom passar politikerna på att tillföra ytterligare delar som tillsammans kan bidra till en omvandling av området till något av ett idrottscentrum.

? Främst gäller detta en satsning på en konstsnöanläggning. Någon kostnadsberäkning för denna anges inte. Men enligt beslutet ska den vara klar redan till nästa skidsäsong.

? En ny ishall ska också byggas. En sådan ingick inte i de 141 miljoner kronor som Svevias kalkyl byggde på. Däremot nämndes en sådan investering under punkten övriga kalkyler i Svevias kalkyl. Här talades om en träningsishall som dockas till den befintliga hallen. Kostnaden för en sådan beräknas till 10-15 miljoner kronor.

I sitt beslut är kommunstyrelsens arbetsutskott tydligt med att dessa satsningar ska göras.

Att lägga in ytterligare satsningar samtidigt som man håller den ursprungliga kostnadsbegränsningen är en kalkyl som kan tyckas vara svår att få ihop.

Men klart är att kommunstyrelsens arbetsgrupp inte fullt ut köper Svevias kostnadskalkyl som presenterades i mitten av december.

Istället läggs en prutmån in. Det gäller bland annat tillfartsvägen, som av Svevia kostnadsberäknas till 15,9 miljoner kronor. Kommunens har å sin sida kalkylerat med en kostnad på 11 miljoner för denna väg.

Enligt uppgift till UT kommer det kommunala energibolaget att få stå för vissa delar av projektet, vilket också skulle sänka kommunens kostnad. Kommunen håller även öppet för annan extern finansiering.

Planerna på att bygga en ny friidrottsanläggning vid Tingsholmsgymnasiet gäller fortfarande. Men satsningen, som beräknas kosta 11-13 miljoner kronor, skjuts framåt i tiden. Enligt beslutet ska den vara klar inför säsongen 2015.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons