Annons
Nyheter

Sämre klimat för företagande

Ulricehamn har backat 29 platser och Tranemo fem i svenskt näringslivs undersökning av företagarklimatet i Sveriges kommuner.
Nyheter • Publicerad 4 maj 2011

Varje år genomför Svenskt näringsliv en enkätundersökning om det lokala företagsklimatet. Företagare får betygsätta hur de upplever situationen för det egna företaget ur skilda aspekter. UT pratade med Jan-Eric Boström vd på Nuab om varför Ulricehamn backar.

– Det här är ju en attitydundersökning där Ulricehamn alltid har legat ganska bra till. I år så är tappet lite större, och det är svårt att säga exakt vad det beror på. Kanske kan man inte bortse ifrån att det varit lite debacle kring Nuab och att det kanske påverkat. Sedan tycker jag inte att man ska ta det här för allvarligt - i samma undersökning har Göteborg också backat med drygt 25 platser - och jag tror inte att företagarklimatet där är så mycket sämre nu än det var förra året.

Annons

Vad är viktigast för företagareklimatet i Ulricehamn på sikt?

– Absolut viktigast är utbyggnaden av motorvägen och att det sker så snart som möjligt. På sikt kanske också en järnväg även om det ligger långt fram i tiden. Efter infrastruktursatsningarna kommer nog att kommunen lyckas att locka till sig kompetent arbetskraft. Det är något som vi ofta får höra när vi är ute att det kan vara svårt att få tag på kunnigt folk framför allt på tjänstemannanivå. Men jag vill också säga att Ulricehamn har en god marknadsutveckling - även om den kan bli ännu bättre.

Är Nuab i ett bättre läge nu?

– Ja, med kommunen som ägare så finns det ju en stabilitet som är tydlig.

Hur stor tilltro sätter du till sådana här undersökningar?

– De kommer med jämna mellanrum. Svenskt näringslivs undersökning är en av de äldsta. Jag skulle vilja se det som en indikationer mer än hårda fakta, säger Jan–Eric Boström.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons