Annons
Nyheter

Samhällstjänst för skolmisshandel

En 15-årig pojke döms till 30 timmars samhällstjänst för misshandeln som skedde på Stenbocksskolan i oktober förra året.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2009

Straffet för misshandel bör i regel vara fängelse, skriver tingsrätten. Men hänsyn måste enligt lagen tas till pojkens låga ålder, och samhällstjänst anses vara ett lämpligt alternativ.

Den anklagade pojken har erkänt att han slog en annan pojke, och därmed knäckte käken på honom. Men han har också sagt att det inte var meningen att skada den andre på det sätt som skedde, samt att han provocerades innan. Han har också sagt att han har mobbats under flera års tid. Ett vittne, en kompis till den anklagade, har uppgett att de båda inblandade var omringade av andra elever som uppträdde provocerande och uppmanade 15-åringen att slå den andre.

Annons

Enligt den anklagade pojken var omständigheterna sådana att den drabbade får anses ha samtyckt till vad som hände.

Dock skriver tingsrätten i domen att de båda har gett sig in i en ordväxling och kallat varandra för elaka saker, men att den andre pojken i den här situationen inte kan sägas ha samtyckt till misshandel. Enligt rätten är det förståeligt att pojken i situationen blivit arg och att han kan ha känt sig provocerad. Men den andre pojken har inte gått till handgripligheter. Sammantagit gör rätten bedömningen att 15-åringen ska dömas för misshandel.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons