Annons
Nyheter

Plus i kommunens kassa

Hittills i år ser det bra ut för kommunens ekonomi. Kommunalråd Lars Holmin (M) har flera förklaringar men oppositionsråd Mattias Josefsson (S) anser att det är för tidigt att dra slutsatser.
Nyheter • Publicerad 6 juli 2013

Det går bra för Ulricehamns kommun. I alla fall om man ser till den ekonomiska uppföljningen för den första tredjedelen av året. För kommunstyrelsens verksamheter är utfallet 11,7 miljoner kronor bättre än budget.

Vad beror detta på?

Annons

– Det beror på lite olika delar. Vi lade mycket tid på förra årets budget, säger kommunalråd Lars Holmin (M).

Han menar att resultatet kan härledas till ytterligare två faktorer, förutom en noga utarbetad budget. Enligt Lars Holmin har den omorganisation av kommunen som genomfördes för tre år sedan börjat sätta spår i ekonomin. Omorganisationen innebar att det numera endast finns en politisk nämnd och en förvaltning i Ulricehamns kommun. Något som Lars Holmin tror bidrar till en bättre kontroll över ekonomin.

Innebär det att vissa specifika områden riskerar att bli förbisedda?

– Nej, absolut inte. Alla verksamhetschefer träffas och pratar och hjälper varandra. Det skapar bättre kontroll.

Den sista faktorn som Lars Holmin tror ligger till grund för resultatet är att man inom kommunen pratar mer om ekonomi.

– Det är kanske den viktigaste delen. Vi pratar mer om ekonomi och gör kvalitetsuppföljningar, säger han.

Oppositionsråd Mattias Josefsson (S) anser att det är alltför tidigt att dra några slutsatser utifrån den ekonomiska uppföljningen.

– Det ser positivt ut utifrån denna ögonblicksbild. Men rent ekonomiskt finns det en hel del osäkerheter, säger han.

Bland annat finns det flera vakanta tjänster inom kommunen, som innebär en ofrivillig besparing.

– Det blir en form av doping, för de pengarna ska egentligen vara i bruk, säger Mattias Josefsson.

Annons

Enligt Mattias Josefsson finns det även en del osäkerheter när det kommer till periodiseringen. Kostnader inom till exempel äldreomsorgen tenderar att öka över sommaren på grund av feriearbetare och semestervikarier. Men Mattias Josefsson tror att den inköpsorganisation som kommunen sjösatt kan ha haft en positiv effekt på ekonomin. Organisations syfte är att kontrollera kommunens inköpsverksamhet och se till att inköp och upphandlingar går rätt till. Men även det är för tidigt att avgöra.

– Hur mycket av överskottet som beror på det kan vi inte säga än.

Lisa Jalakas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons