Annons
Nyheter

Övergav marsvin - får böter

Fallet med de övergivna marsvinen som hamnade i fyllecell hos Ulricehamnspolisen är löst.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2011
Polisbefäl Stefan Gustafsson visar upp ett av marsvinen som tillfälligt bodde i polisens cell nummer tre i Ulricehamn i mars förra året.Foto: Anders Rosenborg/Ulricehamns Tidning

En kvinna som erkänt att hon dumpade dem har fått böter för brott mot djurskyddslagen.

– Jag kände mig tvingad att göra mig av med dem. Annars hade jag blivit vräkt från lägenheten, är hennes förklaring i förhör.

Annons

I mars förra året fick polisen ta hand om tre marsvin som hittades i en kartong på Lindängsvägen i Ulricehamn. Gnagarna mådde efter omständigheterna bra och veterinär konstaterade att det inte gick någon nöd på dem.

På polisstationen blev marsvinen nästan fyllesvin, för där fick de tillfällig bostad i fyllecell. Personal matade dem med sallad, morötter och pellets.

Polisen fick tips om vem som kunde vara ägare och det ledde till en kvinna i 25-årsåldern. Hon medgav att det var hennes marsvin och att hon gjort sig av med djuren av rädsla för att bli vräkt.

Åklagare har nu beslutat om ett föreläggande på 30 dagsböter för brott mot djurskyddslagen. Enligt utredningen hade marsvinen övergivits och lämnats ensamma i en låda i en snödriva.

Gnagare får inte hållas i temperaturer under noll grader och den aktuella natten var det minusgrader ute, konstaterar åklagaren.

Om kvinnan godkänner föreläggandet så slipper hon rättegång.

Lennart Granberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons