Annons
Nyheter

Öppnar för mer Nuab-pengar

Ska Näringsliv Ulricehamn AB kunna utvecklas måste kommunen som ägare vara redo att skjuta till mer pengar, anser kommunalrådet Roland Karlsson (C).
Nyheter • Publicerad 7 april 2010

Det är mot bakgrund av beskedet från bolaget för några veckor sedan om att pengarna håller på att ta slut, som uttalandet kan ses.

I tisdags behandlade kommunstyrelsen dessutom den utvärdering av bolaget som nyligen blev klar. Men någon enighet om hur man ska ställa sig till denna blev det inte. Tvärtom går politikernas åsikter isär kring vad som nu bör göras.

Annons

Förslaget från Roland Karlsson var att en ny utvärdering ska göras om två-tre år.

Oppositionen ville dock att man redan nu gör en analys av vad motsvarande verksamhet kostade innan Näringsliv Ulricehamn AB (Nuab) bildades. Då svarade Ulricehamns kommun för de verksamheter som sammanfördes inom Nuab.

Dessutom föreslogs att det nuvarande uppdragsavtalet mellan Nuab och kommunens sägs upp i syfte att förhandla fram ett nytt och tydligare avtal. Detta för att komma till rätta med den ”luddighet” som det talas om i utvärderingen.

Något gehör för dessa förslag fick man inte. En votering (omröstning) gällande kravet på analys avslogs med röstsiffrorna 8-5.

Samtidigt säger Roland Karlsson att han håller öppet för att kommunen som ägare skjuter till mer pengar till bolaget.

– Om bolagets vill driva en verksamhet på en hög och ambitiös nivå, så kan jag tänka mig att vi som ägare skjuter till kapital för att det ska bli möjligt, säger Roland Karlsson.

Ska majoritetsägaren näringslivet i så fall tillföra pengar i motsvarande grad?

– Det är inte alls självklart, det beror på vad tillskottet avser. Man kan tänka sig att kommunen vill att bolaget jobbar med ett visst område och då skjuter till pengar för detta.

Hans bild är att bolaget hittills drivits med så höga ambitioner att det årliga tillskottet från kommunen inte varit tillräckligt.

När ett ökat tillskott kan bli aktuellt eller hur mycket det skulle röra sig om, vill han inte gå in på utan hänvisar till den dialog som förs mellan ägarna.

Annons

Kommunen är minoritetsägare i bolaget medan näringslivet är majoritetsägare.

Oppositionsrådet Mattias Josefsson anser å sin sida att man först bör göra en analys för att se vilka möjligheter som finns för att bolaget ska kunna utvecklas.

– Det viktigaste är att först få en klar bild av hur situationen ser ut för bolaget

– Jag kan exempelvis tänka mig alternativa driftsformer. Jag kan också tänka mig att öka kommunens andel av ägandet. Vilket i så fall bör ske i dialog med ägarna, säger han.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons