Annons
Nyheter

Nytt boende för unga dementa

Nu öppnar ett nytt boende för personer med demenssjukdom i Ulricehamn.
– Det är roligt. För det är nog första gången på väldigt många år som vi startar något nytt, säger omsorgschef Carita Brovall.
Nyheter • Publicerad 12 april 2010
Personalen som ska jobba på det nya boendet sitter samlad. Nämndordförande Gulli Håkansson, omsorgschef Carita Brovall, peppar.FOTO: Åsa Dahlberg
Personalen som ska jobba på det nya boendet sitter samlad. Nämndordförande Gulli Håkansson, omsorgschef Carita Brovall, peppar.FOTO: Åsa DahlbergFoto: 

Mitt under pågående renoveringar av äldreboendena i Ulricehamn har Solrosen fått ett nytt boende för yngre personer med demenssjukdom. Just den gruppen har ökat och boendet är tänkt för personer mellan 50– 60 år som inte längre klarar av att bo hemma.

– Det är ju inte så roligt för någon som drabbats av demens i femtioårsåldern att bo på en avdelning med 80– och 90-åringar. Man tycker kanske inte om att göra samma saker eller prata om samma saker, säger Ulla-Lena Wistberg, demenssamordnare i Ulricehamns kommun.

Annons

I går samlades personal för att prata ihop sig om den framtida verksamheten där det är tänkt att fokus ska ligga på aktivitet för de boende och att göra miljön så mycket likt ett hem som möjligt. Ännu så länge har ingen flyttat in på boendet, så personalen har till på fredag att försöka ordna möbler och inredning så att den passar målgruppen.

– Vem vet de kanske vill ha Elvis på väggen, säger nämndordförande Gulli Håkansson.

Med sex platser, en sjuksköterska och tio undersköterskor hoppas man kunna bemanna boendet så att tillfälle ges för långa promenader, utflykter till simhallen eller en sväng på stan. Tanken är att fysisk aktivitet ska få ned användningen av mediciner och ge ett mer tillfredställande liv för den sjuke.

Undersköterskorna Carolina Eriksson och Anna Karlsson ska båda börja jobba på det nya boendet.

– Det känns spännande. Jag hoppas att det blir stor skillnad mot ett vanligt boende med en mer aktiv vardag, säger Anna Karlsson.

– Ja, och så är det roligt att vara med från start, säger Carolina Eriksson.

Demens är inte en sjukdom. Det är en diagnos för en rad symtom som kan bero på olika sjukdomar och skador. Två sjukdomar står för ca 90 % av samtliga fall av demens: Alzheimers sjukdom, 60-70 % och Vaskulär demens, 20-30 %.

I princip finns det tre huvudtyper av demens: Demens genom att hjärnceller börjar förtvina och dö i onormal omfattning. Typiskt för dessa sjukdomar är att de kommer smygande. Demens som orsakas genom att blodproppar eller blödningar stryper syretillförseln till hjärnan. Demens orsakad av andra sjukdomar. Totalt handlar det om ett sjuttiotal sjukdomar och skador. Könssjukdomar som syfilis och HIV tillhör denna grupp, liksom alkoholmissbruk.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons