Annons
Nyheter

Ny metod ska minska alkoholmissbruk bland unga

Nu provas en ny metod i Ulricehamn för att minska alkoholmissbruket bland unga.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2009

Metoden bygger på ett arbete som provats i Örebro under arbetsnamnet Örebro prevention program. Det syftar till att minska missbruket av alkohol bland unga.

Metoden skiljer sig mot det gängse arbetet genom att ett större ansvar läggs på föräldrarna.

Annons

Det förebyggande arbete som görs inom socialtjänsten har nämligen sina begränsningar, enligt Tina Rosenberg, chef för barn- och ungdomsenheten i Ulricehamns kommun.

–Den här modellen bygger på ett mer aktivt ansvarstagande hos föräldrarna, säger hon. Forskning inom området har visat att föräldrars inställning kan vara avgörande för hur långt man når inom området.

Enligt modellen träffas föräldrar i respektive klass för att komma överens om vad som ska gälla för barnen.

– Det kan till exempel handla om att man kommer överens om att inte köpa ut åt sina ungdomar. Eller att man inte bjuder på ett glas rött vin på fredagarna.

– Med sådana överenskommelser blir det lättare för föräldrar att säga nej, när ungdomar ber dem köpa ut eller liknande. Som föräldrar kan man då hänvisa till att samma sak gäller för de andra ungdomarna i klassen eller skolan.

Vid socialtjänsten i Ulricehamns kommun har två personer fått utbildning om arbetssättet. De har nu börjat kontakta skolledningen vid de olika skolområdena i kommunen.

Tanken är att arbetet därefter förs ut bland föräldrarna, exempelvis vid ordinarie föräldraträffar.

– Ätradalen har hittills varit mest på hugget vad gäller att förverkliga modellen, säger Tina Rosenberg.

Målgruppen för modellen är elever i årskurs sex-sju och äldre. Förhoppningen är att överenskommelser träffas regelbundet, exempelvis en gång varje läsår. Arbetssättet tillämpas under hela högstadieperioden.

– Så här långt har man positiva erfarenheter av modellen i Örebro. Vår förhoppning är så klart att metoden ska leda till ett minskat missbruk av alkohol bland de unga, säger Tina Rosenberg.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons