Annons
Nyheter

Lokal färdtjänst en fråga om trygghet

Taxi Ulricehamns avtal med Ulricehamns kommun går ut sommaren 2011. Då blir frågan vem som kommer att ta över färdtjänsten.
Nyheter • Publicerad 7 april 2010
Margerata Lindblom är en av dem som tycker om lokal och bekant personal bland dem som sköter färdtjänsten.
Margerata Lindblom är en av dem som tycker om lokal och bekant personal bland dem som sköter färdtjänsten.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Idag samordnas färdtjänstens sjukresor regionalt från Falköping, men de privata resorna körs av Taxi Ulricehamn. När Taxi Ulricehamns avtal med kommunen löper ut så blir frågan vem som kommer att ta över färdtjänsten. Det finns i stort sätt två alternativ. Antingen tar Västtrafik över och alla resor samordnas regionalt. Eller så görs en ny upphandling och Taxi Ulricehamn eller någon annan verksamhet tar över.

Emil Boman, som haft eget taxiföretag och nu sitter står på centerns vallista, är engagerad i frågan och varnar för att låta färdtjänsten samordnas regionalt.

Annons

– Jag har sett hur sjukresorna fungerar, eller inte fungerar, hur fel det kan bli och jag tror inte att det blir bättre med regional samordning, säger Emil Boman.

Emil Bomans invändningar är flera: Med regionalt samordnad färdtjänst kan det komma en bil från till exempel Göteborg för att plocka upp folk här – icke lokala taxichaufförer har inte samma lokalkännedom.

– Det kan vara jobbigt för en äldre människa när chauffören ringer för att få en vägbeskrivning för tredje gången, säger Emil Boman.

Han tycker också att han sett att den större samordningen gett fler tomma bilar, långa vänttider för chaufförerna mellan körningarna och längre vänttider för resenärerna.

På Ulricehamns kommun har Ingemar Brunnemyr hand om avtalen som gäller skolskjuts och färdtjänst.

– Vi på tjänstemannasidan har nog aldrig förordat att låta färdtjänsten samordnas gemensamt i hela Västra Götaland. I dagsläget så tror jag att man får en lägre servicenivå och utan att ha sett några siffror så tror jag även att det kan bli dyrare för kommunen, säger Ingemar Brunnemyr.

Även Margareta Lindblom, Dora Samuelsson och Kerstin Isén använder alla färdtjänst till och från. De är nöjda med hur systemet fungerar i dag och hoppas att färdtjänsten blir lokal även i fortsättningen - allra helst att Taxi Ulricehamn har kvar den.

– Det är så svårt att förstå vad de säger ibland när man ringer till Falköping. De tjattrar på så fort och det är inte så lätt när man inte hör så bra. Inte heller när någon kanske inte kan språket riktigt. Sådant är viktigt när man inte hör, säger Kerstin Isén.

– Sjukresorna kan också ta mycket längre tid. De kör ju hem fler åt gången så ibland har jag fått åka över Hökerum och Gällstad innan jag kommit hem, säger Dora Samuelsson.

– Välfungerande färdtjänst betyder jättemycket för oss gamla. Annars blir vi ju sittande hemma, säger Margareta Lindblom.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons