Annons
Nyheter

Kärrsmyr hoppar av Nuabuppdrag

Efter knappt fem månader som ordförande för kommunens näringslivsbolag Nuab, väljer Ingvar Kärrsmyr (KD) att hoppa av. Främst tidsbrist men också kritiken från kommunrevisionen är orsaken, säger han.
Nyheter • Publicerad 11 april 2013

Ingvar Kärrsmyr blev ordförande i näringslivsbolagets styrelse sedan M, FP och KD hade petat bort Centerpartiet från ordförandeposterna i de kommunala bolagen. Han efterträdde Roland Karlsson.

Knappt fem månader senare väljer han alltså att lämna sitt uppdrag. I avsägelsen, diarieförd 2 april, lämnar han ingen motivering till sitt avhopp, men till UT säger Kärrsmyr, att den främsta orsaken är tidsbrist.

Annons

– När Henrik Lööv hoppade av från kommunstyrelsen var det svårt att få tag på någon som kunde ta hans plats där och då fick jag ersätta honom. Arbetet i kommunstyrelsen tar mycket tid och detta i kombination med att jag har en sommarstuga elva mil härifrån, gör att jag inte hinner med arbetet i Nuab, som ju kräver att jag är en hel del på kontoret i Ulricehamn.

Men även kritiken från kommunrevisionen, som UT berättade om i tisdags, har till viss del påverkat beslutet, säger han.

Den kritiken gällde hans ordförandeskap i Vist Fastighets AB, i dag ett dotterbolag till Nuab.

Kärrsmyr var även ordförande i kommunala Ufsab, Ulricehamns Fastighets- och service AB, som i dag är fusionerat med Nuab, men som tidigare var fristående och moderbolag till Vist Fastighets AB.

Vad var det som gick fel i Vist Fastighets AB?

– Det var för lite information som gick fram till styrelsen gällande de kostnader vi fick för konsultarvoden. Vi (läs Kärrsmyr och representanten för de den andre ägaren, NewWaveGroup, red:s anm) har inte tydliggjort att vi efterfrågade information. NewWaves representant och jag och VD:n är ansvariga, men som ordförande har jag det yttersta ansvaret och det tar jag på mig.

Sparbankens VD, Lars Karlsson, är ledamot av Nuabs styrelse. Han säger sig ha fått information om att Kärrsmyr avsagt sig ordförandeskapet och utgår från att den revisionskritik som UT skrev om i tisdags är en del av orsaken bakom beslutet.

Har styrelsen haft synpunkter på Kärrsmyrs agerande?

– Kärrsmyr har varit ordförande en mycket kort tid. Styrelsen har diskuterat revisionskritiken, som förutom Nuab även omfattar två bolag som nu är infusionerade i i Nuab, och detta är ingen bra start.

Var det ett bra beslut att avgå?

Annons

– Nuab är ett viktigt kommunalt bolag och länken mellan kommunen och näringslivet. Vi har haft tre VD och tre ordförande och efter en trög start börjar verksamheten nu fungera mycket bra. Då är det viktigt att ha en ordförande med ett starkt ledarskap och högt förtroende. Eftersom revisionskritiken handlade om styrning och ledarskap, så tror jag det var ett klokt beslut

Kommunalrådet Lars Holmin (M) är ordförande i Ulricehamns Stadshus AB, moderbolag till Nuab. Han har meddelat att han för dagen inte har någon kommentar till Kärrsmyrs avhopp, men bolagets vice ordförande, Mattias Josefsson (S), säger att det är viktigt att ordföranden har tid och förmåga att leda en så viktig verksamhet som Nuab utgör i kommunen vad gäller näringsliv och besöksverksamhet.

– Ingvar Kärrsmyr har fått nya politiska uppdrag. Han har gjort avvägningen att han inte har tiden. Därför är det bra, både för honom och för bolaget, att en ny ordförande utses, säger Mattias Josefsson.

Vem som ska efterträda Ingvar Kärrsmyr som Nuab-ordförande är inte klart. Enligt Kärrsmyr själv jobbar Kristdemokraterna med frågan, men om inte partiet kan skaka fram någon kandidat, kommer frågan att gå till de två andra partierna i trepartikoalitionen, det vill säga Moderaterna och Folkpartiet.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons