Annons
Nyheter

Kallbaden blir säkrare meds elektrisk värme

Sträng kyla ger kallbadhusets trappa kraftig isbeläggning, något som gör baden ganska vanskliga. Nu är förbättring på gång.
Nyheter • Publicerad 8 januari 2010
Hugo testar elektrisk värmematta. En sådan kan bli ett effektivt sätt att få bort is från trapporna
Hugo testar elektrisk värmematta. En sådan kan bli ett effektivt sätt att få bort is från trappornaFoto: 

Att det blir is på trappan är en självklarhet. Var och en som går ner i vattnet tar med sig en del av det våta på vägen upp, och naturligt nog fryser detta vatten och skapar isbeläggning.

Under de senaste veckorna har kallbadarna fått iaktta en extrem försiktighet så snart de går ut ur byggnaden. Det har till och med varit så illa att fötterna riskerar att frysa fast i isen.

Annons

Inte bara underlaget utan även räckena har belagts med ispansar.

Nu skall det bli säkrare förhållanden, det försäkrar Jan-Åke Hugo Claesson, eldsjälen som lägger ner timme efter timme, var och varannan dag för att göra badanläggningen så säker och ändamålsenlig som möjligt.

I går morse tillbringade Hugo ett par timmar med att skotta snö på den långa bryggan och att med hjälp av varmvatten smälta bort så mycket is som möjligt på trädäcket och trappan.

Samtidigt testade han en elektrisk värmematta på terrassen. Den visade sig fungera tillfredsställande, så nästa steg blir att placera ut denna typ av mattor på trapporna från de båda badavdelningarna.

Hugo konstaterar att det just nu är det första rejäla testet av kallbadhuset under en rejält kall vinter.

– Att det blir is på trapporna är ganska givet, konstaterar han. Vatten fryser snabbt när temperaturen går ner mot tio-tjugo minusgrader.

Det är ständiga tankar på förbättringar som sysselsätter Hugo, Mikael Dahlander och Tommy Borg, som har fastighetsansvaret i föreningen.

För ett tag sedan monterade glasskivor upp bakom bastuaggregaten, detta för att förhindra uttorkning av träväggen och därmed risk för antändning.

För någon vecka sedan justerades de fyra propellrar som håller vattnet flytande. I och med att Åsundens yta sjönk fick propellrarna sänkas.

– Nu skall vi koppla in ytterligare en propeller som skall hålla vattnet under bryggan flytande, säger Hugo.

Annons

I övrigt förklarar han att de förtorkade palmerna som stått i omklädningsrummen sedan starten för snart två år sedan nu skall tas bort.

Bastulavarna (bänkarna) lämnar en del i övrigt att önska, eftersom flera av ribborna lossnar, möjligen för att skruvarna inte är rostfria.

– Det är snart dags för garantibesiktning, säger Hugo, och då skall vi ta upp detta med Tylö, för att förhoppningsvis få bättre lavar. En anledning till att det inte håller är att slitaget är onormalt stort på anläggningen.

Trots dessa mindre felaktigheter tycker Hugo att kallbadhuset blivit en mycket stor framgång för Ulricehamn.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons