Annons
Nyheter

Ingen förlängning av statsbidrag

Det statliga stöd som betalas ut till kommunerna i år blir bara tillfälligt. För Ulricehamns kommun betyder det att man går miste om cirka 22 miljoner kronor inför nästa år.
Nyheter • Publicerad 7 april 2010

Beskedet lämnades av finansminister Anders Borg tidigare i veckan. Hans motiv är att kommunernas skatteintäkter sannolikt kommer att öka under nästa år.

Därmed behövs ingen förlängning av det tillfälliga stadsbidrag för att klara lågkonjunkturen som betalats ut för 2010, anser Anders Borg.

Annons

Beskedet kommer som lite av en överraskning för kommunens ekonomichef Olof Olsson.

– Jag hade inte väntat mig att bidraget skulle betalas ut fullt ut även för nästa år. Men en viss ersättning hade jag ändå väntat mig.

– Visserligen tror jag att våra skatteintäkter kommer att öka under nästa år. Men det är högst osäkert om denna ökning kommer att räcka för att fullt ut kompensera det uteblivna statsbidraget, säger Olof Olsson.

För årets verksamhet får Ulricehamn kommun cirka 22 miljoner kronor i tillfälligt bidrag från staten. Pengar är inte speciellt avsatta för vissa ändamål utan har gått in i kommunens ekonomi och ingår alltså därmed i budgeten. Därmed går det heller inte att peka ut ett visst område som förlorare inför nästa år, när pengarna inte längre finns.

– 22 miljoner kronor är ett betydande belopp för en kommun av Ulricehamns storlek. Det betyder att vi i budgetprocessen får hämta in summan på något sätt. Med tanke på de investeringar som kommunen står inför blir beskedet från Anders Borg knappast lättare, säger Olof Olsson.

Oppositionsrådet Mattias Josefsson (S) är kritisk till beskedet att bidraget upphör.

– Samtidigt som Ulricehamns kommun blir blåst på 20 miljoner kronor – som motsvarar cirka 40 tjänster – och tvingas till ytterligare neddragningar eller till skattehöjning för att rädda kvaliteten aviserar regeringen ytterligare skattesänkningar på över 92 miljarder kronor, skriver han på sin blogg.

Kommunalrådet Roland Karlsson (C) är däremot inte oroad över beskedet.

– Jag har inte hunnit titta på detaljerna i det han säger. Men om skatteintäkterna ökar i motsvarande grad, så borde det inte vara något större problem. Skulle nya fakta komma i dagen så är jag övertygad om att man hanterar det i så fall.

– Dessutom visste vi redan från början att det bidrag som betalas ut för i år var tillfälligt. Så någon överraskning kommer det inte som, säger han.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons