Annons

Ingen brudkrona men en begravningskrona för Katarina Stenbock

När Katarina Stenbock, 17 år gammal, gifte sig med den nästan 40 år äldre Gustav Vasa mötte de motstånd från prästerskapet, på grund av hennes nära släktskapet med Gustav Vasas avlidna hustru Margareta Leijonhufvud. Åtta år tillsammans fick paret innan kungen avled. Katarina Stenbock överlevde sin make med 61 år. När hon gick bort tillverkades en begravningskrona som hon begravdes med.
Ulricehamn • Publicerad 18 augusti 2018 • Uppdaterad 21 december 2018
Den begravningskrona som togs upp ur Katarina Stenbocks kista vid gravöppningen 1886. Kronan är gjord av pärlor uppträdda på silvertråd med fyra bladformiga spiror och fyra ståndare. Kronans ring har fyra byglar som ger kronan sin form. Från början hade kronan även en korsglob, som nu är förlorad. Det var tack vare ett tips från Carola Östmark som UT fick upp ögonen för denna begravningskrona.
Den begravningskrona som togs upp ur Katarina Stenbocks kista vid gravöppningen 1886. Kronan är gjord av pärlor uppträdda på silvertråd med fyra bladformiga spiror och fyra ståndare. Kronans ring har fyra byglar som ger kronan sin form. Från början hade kronan även en korsglob, som nu är förlorad. Det var tack vare ett tips från Carola Östmark som UT fick upp ögonen för denna begravningskrona.Foto: Olle Norling/Upplandsmuséet

Katarina Stenbock var såklart uppklädd när hon gifte sig med Gustav Vasa, men det finns inget som tyder på att hon bar en brudkrona. I stället finns det uppgifter om att hon bar en pärlstickad hätta. Just pärlor är något som återkom även när hon dog, då en begravningskrona med silvertråd och pärlor tillverkades till hennes kista.

Katarina Stenbock dog den 13 december 1621 i Västmanland och begravdes i Uppsala den 1 april. Begravningsprocessen ska ha skett med drottningens kista ovanpå en släde med svart sammetshimmel. När de kom till Uppsala anslöt sig flera till begravningståget, däribland Gustav II Adolf och ärkebiskopen Petrus Kenicius. Ärkebiskopen höll en likpredikan och sedan placerades kistan i Vasakorets östra gravkammare.

Annons

Kistan har undersökts och inventerats flera gånger, exempelvis 1945–1946 och då dokumenterades kistan både invändigt och utvändigt. Då dokumenterades även drottningens kvarlevor. Hon bar en begravningsdräkt i svart sammet med ljusa silkesstrumpor och svarta sammetsskor med rosetter.

Det troligaste är att kronan tillverkades till hennes begravning 1622, eftersom det skedde med kungligheter i andra länder under den här tiden. Kronans stomme är uppbyggd av pärlor, trädda på silvertråd. Det ska ha funnits en korsglob på toppen men den är nu borta.

Katarina Stenbocks kista öppnades 1886 och då togs hennes krona därifrån. Den går nu att beskåda i domkyrkomuseet. 1995 gjordes en mindre konservering av kronan.

Fakta: Herman Bengtsson och Uppsala domkyrka

Petra LindveSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons