Annons
Nyheter

Holmin yrkade avslag på kommunstyrelsens eget skolförslag

Kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin (M) inledde punkten om skolstruktur i Ulricehamns kommun med att yrka avslag för sitt eget förslag. Skolorna i Vegby, Marbäck och Dalum blir kvar.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2013
Lars Holmin lade ett avslagsyrkande, i skolfrågan, och ett nytt yrkande i lokaleffektiviseringsfrågan. Det betyder att både skolor och förskolor tillsvidare blir kvar.Foto: Henrik Erickson
600 personer följer fullmäktigedebatten i sporthallen.Foto: Henrik Erickson

Uppskattningsvis drygt 600 personer hade sökt sig till Sporthallen i Ulricehamn för att på plats följa debatten i den av de mest omdiskuterade politiska frågor som förekommit i Ulricehamns kommun de senaste tio åren.

Men debatten höll på att ta slut, innan den ens kommit igång.

Annons

Som första talare förklarade nämligen kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin (M) att han yrkade avslag på kommunstyrelsens förslag. Alltså samma förslag som han själv röstat för då ärendet var uppe i kommunstyrelsen tre veckor tidigare.

Nu var alltså beskedet det motsatta. Något beslut att avveckla några skolor skulle det inte bli fråga om.

Lars Holmin hänvisade till den senaste tidens debatt. Denna har visat att många anser förslaget vara oklart samtidigt som andra har lagt fram andra förslag till lösning.

– Vi i Ulricehamns kommun är inte redo att ta det här beslutet just nu, sa Lars Holmin.

Efter detta blev det en kort paus (ajournering) för att ledamöterna skulle få chans att prata om den uppkomna och - säkert för flera - överraskande vändning som skolfrågan nu hade tagit.

Då mötet återupptogs väntade en stundtals hård debatt där förberedda anförande delvis fick göras om för att passa den nya situationen.

Det började med att Socialdemokraterna drog tillbaka det förslag man så sent som i slutet av förra veckan presenterat, som var en slags kompromiss där två av de tre hotade skolorna skulle behållas.

– Vi har sökt få förankring för detta, men inte lyckats. Att komma fram i skolfrågan bygger på ansvar från minoriteten. Nu ser vi ingen anledning att lägga fram vårt förslag, sa Inga-Kersti Skarland (S).

Samtliga partier i fullmäktige ställde sig i slutändan bakom avslagsyrkandet från Lars Holmin. Beslut togs efter omröstning. I den röstade samtliga 46 närvarande ledamöter för ett beslut som innebär avslag av kommunstyrelsens förslag att stänga de tre skolorna.

– Detta känns som en seger, sa Tomas Jacov, från Landsbygdsalliansen som satt med och lyssnade på debatten.

Annons

– Lite överraskande är det, samtidigt som vi har känt hur det har vänt för varje dag sedan i onsdags, då vi drog igång kampanjen för folkomröstning. Detta visar att politikerna insett att de inte kan köra över 6 000 invånares önskan.

Mattias Remar tyckte också att resultatet av fullmäktigedebatten var oväntat.

– Detta känns fantastiskt bra. Det ger oss nu en riktig möjlighet att utveckla och diskutera hur vi ska göra med skolan, sa han.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons