Annons
Nyheter

Gnissel i Karusellen

Flyttkarusellen, där olika kommunala förvaltningar byter lokal, snurrar inte längre som planerat.
Den planerade flytten från Nämndhuset inför årsskiftet, kommer nu av allt att döma att försenas.
Nyheter • Publicerad 15 oktober 2011
Gamla sjukstugan som i Karusellen heter "Sittihuset", i samma hus som vårdcentralen Ulrica, får vänta på kommunal personal. Kommunens förhandling med fastighetsägaren går långsamt.
Gamla sjukstugan som i Karusellen heter "Sittihuset", i samma hus som vårdcentralen Ulrica, får vänta på kommunal personal. Kommunens förhandling med fastighetsägaren går långsamt.Foto: Henrik Erickson

Det är flytten till det så kallade Sittihuset (vid Nygatan i lokaler där tidigare Sjukstugan fanns) som försenas.

Denna del av Flyttkarusellen rör cirka 70 arbetsplatser. Det är alltså en relativt stor förändring. Bakgrunden till denna flytt är beslutet att Nämndhuset ska avvecklas och säljas.

Annons

Redan sedan förra hösten har en diskussion förts mellan Ulricehamns kommun och fastighetsägaren Hemsö fastighets AB om att hyra in sig i lokalen. Men något avtal har fortfarande inte nåtts.

Det är bland annat Centrala elevhälsan, Individ- och familjeomsorgen samt Arbete och fritid som ska flytta till Sittihuset.

Det är kommunens fastighetschef Crister Dahlgren som förhandlar med fastighetsägaren.

Men hans bild är att förhandlingen i praktiken har stannat av.

– Från vår motpart kommer inga besked, och jag får heller inga svar på de frågor jag skickar över.

Han beskriver läget som bekymmersamt.

– Jag har därför börjat titta på andra alternativ. Att försöka flytta in så mycket som möjligt i egna lokaler och sedan hyra in sig i externa lokaler skulle kunna bli en lösning.

Tidigare har denna del av Flyttkarusellen ska vara klar till årsskiftet. Men det hinner ni inte?

– Nej, så som det utvecklat sig kommer vi inte att klara det. Men eftersom biblioteket tydligen också kommer att vara kvar i Nämndhuset ytterligare en tid, så vet jag inte om det är så bråttom. Men självklart vill jag ha fram en lösning.

Fredrik Olausson på Hemsö Fastighets AB beskriver läget vad gäller den aktuella fastigheten i Ulricehamn som komplicerat.

Annons

– Det är tre parter som är inblandade. Några nya möten med kommunen är inte inplanerade, säger Fredrik Olausson.

I dag är Västra Götalandsregionen hyresgäst i delar av den aktuella fastigheten i centrala Ulricehamn. Fredrik Olausson säger att det är flera bitar som måste falla på plats, innan kommunen kan flytta in enligt önskemål:

– Psyk ska flytta in i de lokaler där tandvården tidigare hade verksamhet. Här håller vi på att handla upp hiss.

– Röntgenavdelningen ska flytta in i Vårdcentralen. Samtidigt finns en del av fastigheten som Västra Götalandsregion hyr genom ett långtidskontrakt. Här gäller det att finna en lösning.

Denna del står redan i dag i princip tom. Här finns enligt Hemsö färdiga kontorsarbetsplatser.

När tror du att ni är framme vid ett avtal som innebär att kommunen kan flytta in?

– Vet inte. Man skulle även kunna tänka sig dellösningar, säger Fredrik Olausson.

Även om flytten från Nämndhuset drar ut på tiden, finns det andra avdelningar i Ulricehamns kommun har flytt lokal, enligt en plan som ingår i den så kallade Flyttkarusellen.

Följande är klart eller är på gång:

? Kulturen har flyttat till Ulricehamns museum.

? Miljö- och samhällsbyggnad flyttar från kommunens fastighet på Höjdgatan till Stadshuset. Flytten väntas bli klar under vecka 41. Syftet är att komma närmare dem som besöker MSB.

? Konsult och support har parallellt flyttat från Stadshuset till Höjdgatan.

Totalt finns sex miljoner kronor i budget för flytt och anpassning av kommunens förvaltning. Bakgrunden är att Nämndhuset ska tömmas. Tre miljoner kronor är avsatta för investeringar och tre miljoner kronor är avsatta på driften för omställningskostnader. I detta ingår tillgänglighetsanpassning av entrén i Stadshuset.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons