Annons
Nyheter

Giftigt mögel i Ryttershovs väggar

Riklig mögeltillväxt i både ytter- och innerväggar. Därtill omfattande fuktskador. Efter en larmrapport från Anticimex utreds nu hälsoriskerna för boende och personal på äldreboendet Ryttershov.
Nyheter • Publicerad 9 december 2010
Ryttershov.
Ryttershov.Foto: Henrik Erickson
Carita Brovall, äldreomsorgschef i Ulricehamns kommun, och Mona Andersson, enhetschef med ansvar för ombyggnationen av kommunens äldreboenden, i en av de drabbade korridorerna på Ryttershov.
Carita Brovall, äldreomsorgschef i Ulricehamns kommun, och Mona Andersson, enhetschef med ansvar för ombyggnationen av kommunens äldreboenden, i en av de drabbade korridorerna på Ryttershov.Foto: Henrik Erickson

Chockbeskedet kom till kommunen i tisdags. Anticimex rapport visar att det finns tillväxt av flera sorters mögel på Ryttershov i Ulricehamn. Det handlar om rikliga mängder som bedöms kunna vara både giftiga och sjukdomsframkallande.

– Bara att se orden patogent och toxikogent i rapporten får mig att dra efter andan. Vi har ett ansvar för hälsan hos både boende och personal, säger Carita Brovall, äldreomsorgschef i Ulricehamns kommun.

Annons

Att Anticimex kallats in för provtagning på Ryttershov har sin bakgrund i att personal på boendet tidigt i våras slog larm om frän lukt. Ryttershov är mitt upp i ett omfattande ombyggnadsprogram och det var när personal och boende från Hester flyttade in i februari som frågan blev akut.

– Fast det finns andra som påtalat de här problemen under flera års tid, säger en kvinna som arbetar på boendet,

Sedan i februari har kommunen tagit stickprover i fastigheten, både i luften och i material i tak och väggar.

– De svar vi fått från de proverna har inte varit alarmerande. Det har funnits antydningar till pågående eller gammal fuktskada men inget dramatiskt, säger Bengt Persson som är driftsingenjör på kommunen.

Provsvaren föranledde inte någon åtgärd men personalen gav sig inte. De menade att något måste vara fel. En del har varit tvungna att medicinera sig för att kunna jobba.

Under hösten har Anticimex kopplats in och svaren på deras prover kom alltså i tisdags.

– Vi har stora problem att brottas med. Det finns omfattande rötskador, fukt i syllen vid fasaden och riklig mögelpåväxt på insidan av innerväggar. Vi vet i dag att det här finns i hus E och F där proven tagits. Vi har anledning att anta att det är samma problem i övriga hus, säger Bengt Persson.

I innerväggarna är det svartmögel som hittats. Svartmögel är ett samlingsnamn av mögelsorter som producerar stora mängder gifter (toxiner) och som är farliga för människor.

– Nu har vi kopplat in en läkare från Sahlgrenska som är expert på arbets- och miljömedicin. Han säger i ett första skede att läget är allvarligt men inte akut. I början av nästa vecka kommer vi få besked på hur allvarligt det är. Det är först då vi på allvar kan upprätta en handlingsplan, säger Carita Brovall.

Kan det bli tal om att flytta de boende?

Annons

– I någon fas kan det bli det men vi ska inte springa iväg i panik. Det gäller att jobba systematiskt, säger Carita Brovall.

Hur kan det bli så här i ett nyrenoverat hus?

– Vi ställer oss naturligtvis samma fråga. Det här blir en dyr läxa för oss och räkna med att vi nu kommer undersöka alla boenden för att säkerställa att det inte ser ut så här på fler ställen, säger Bengt Persson.

Problemen vid Ryttershov

1973 stod Ryttershov klart. Det betraktades då som ett modernt servicehus med lägenheter med små kök.

I takt med att vården förändrades blev Ryttershov omodernt. Lokalerna ansågs så undermåliga att arbetsmiljöverket stängde boendet i slutet av 90-talet. En renoveringsplan upprättades och verksamheten kunde fortsätta.

Just nu pågår renovering av hela Ryttershov. Det ingår i 78-miljonerspaketet som omfattar flera äldreboenden i kommunen och pågår till 2014.

I februari slog personal som flyttade in i en nyrenoverad avdelning larm och frän lukt. Kommunens egna provtagningar visade inget alarmerande. Anticimex tester, vars svar kom i tisdags, visar dock på riklig mögeltillväxt och kraftiga fuktskador.

Personal och anhöriga informerades under onsdagen. I början av nästa vecka tas beslut om hur handlingsplanen ska se ut. Då vet de ansvariga mer om hälsoriskerna.

Redan nu vet man att det kommer kosta flera hundra tusen att sanera byggnaden. Det kan handla om betydligt större summor. Ett scenario är att det här skjuter upp eller försenar andra planerade projekt.

När Anticimex tog sina mögelprover på Ryttershov uppmärksammades även ett annat hälsoproblem. Det finns mängder med möss i huset, särskilt i de nyrenoverade delarna. Stora mängder musspillning skvallrar om det. Kommunen bedömer musproblemet som mer lätthanterligt än mögelskadorna.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons