Fridlyst blomma flyttade dammen
Grävmaskinerna var förra året redo att sätta skopan i jorden och börja gräva den planerade bevattningsdammen vid Lassalyckan. Då upptäcktes den fridlysta orkidén spindelblomster. Massor av spindelblomster. Upptäckten ledde till att dammens placering förflyttades knappt 100 meter söderut, längre in i skogen.
Kommunekolog Peter Wredin hade tidigare varit i området för att få en uppfattning om det var lämpligt att anlägga en damm enligt ursprungsförslaget.
– Men då var det vinter och inga blommor. Min uppgift är att se om det finns några naturvärden att bevara. När jag kom dit sommartid så var spindelblomster det första jag såg, berättar han.
Då räknade man ett tusental exemplar längsmed bäcken som rinner genom området. Upptäckten i kombination med att man ville bevara bäcken i befintligt skick fick länsstyrelsen att underkänna placeringen. Flytten innebar att dammarbetet blev runt 100 000 kronor dyrare än väntat. Det beror på att marken vid den nuvarande placeringen inte är lika lätt att bygga i. Henrik Svensson, produktionschef på Svevia som är entreprenör för projekt Lassalyckan, förklarar.
– Vi ville helst inte komma så långt in i mossen, för det blir betydligt dyrare att bygga. Nu har vi fått flytta torv som inte har någon bärighet och ersätta det med bättre jord som vi fick hämta en bit bort.
Han är ändå nöjd med resultatet. Förutom att fungera som bevattningsdamm till konstsnö tror han att många kommer att besöka området för den fina miljöns skull. Bland annat har Svevia undvikit att spränga bort klippor. När UT besöker platsen går två svettiga, unga män ut på en av klipporna och kikar ner i vattnet.
Går det att bada i dammen?
– Det är inget vi går ut med, det är upp till var och en att avgöra, säger Henrik Svensson.
Just nu håller dammvallen på att sätta sig, och när marken är tillräckligt stabil kan dammen fyllas till 15 000 kubikmeter. I dagsläget finns 12 000 kubikmeter i dammen.
Pengarna för omplaceringen har tagits ur potten för oförutsedda kostnader.
– Det innebär inte att själva projektet kostar mer, men vi har fått dra ner på andra håll. Det blev till exempel billigare belysning vid parkeringen och infartsvägen, säger Henrik Svensson.
Peter Wredin är nöjd med hur man har löst situationen.
– Ett sådant här stort bestånd spindelblomster är ovanligt. Vi ska ta hänsyn till sådana här värden, annars har vi ingen naturvård, säger han.