Annons
Nyheter

Frågetecken kantar ny organisation

Förhandlingar slutar i oenighet. Besked om nya arbetsuppgifter för anställda dröjer. I spåren följer oro, men också en rädsla för att våga lyfta kritiska synpunkter.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2011

Vid årsskiftet infördes en ny kommunal förvaltning i Ulricehamns kommun. Samtidigt stöptes den politiska modellen om.

Precis som det låter, innebär detta stora förändringar. Även om exakta datum angivits, sker förändringen i praktiken över tid, snarare än vid en viss tidpunkt.

Annons

Nya chefer ska tillsättas, personal får delvis andra arbetsplatser och/arbetsuppgifter. Rent fysiskt sker dessutom en omflyttning för att anpassa lokalerna efter den nya arbetsmodellen.

Att allt inte låter sig göras över en natt är väl ganska självklart. Men finns brister vad gäller att informera om förändringarna och skapa en känsla av delaktighet.

Det framgår av de kontakter som UT haft med kommunanställda. De vill inte låta sig intervjuas av rädsla för att det ska slå tillbaka mot dem i rollen som anställda.

Det framgår även av de protokoll från förhandlingarna mellan arbetsgivare och fackföreningar, som rör förändringarna till följd av den nya organisationen (se artikel nedan).

Jan-Olof Sundh, som företräder Saco, anser man måste utvärdera hur omorganisationen har genomförts.

– I den nya organisationen handplockas personer till olika tjänster. Det är något som många är kritiska till, säger han.

Vad är problemet med den modellen?

– Den innebär att det sannolikt blir de som tycker likadant som de högre cheferna som får tjänsterna. Det innebär samtidigt att de som har kritiska synpunkter inte får samma möjlighet. En sådan modell är förödande för en kommuns utveckling.

Sedan i höstas finns det två kommunchefer i Ulricehamns kommun, Ewa Roslund och Karl-Erik Claesson. Inom ramen för ett delat ledarskap har de stakat ut vägen in i den nya förvaltningsorganisationen för Ulricehamns kommun. Man har gjort det i diskussioner med såväl den politiska delen av kommunen, som med företrädare för personalen.

– Visst har det blivit många inspel och flera synpunkter, säger Karl-Eric Claesson. Men det viktiga är att parterna fungerar som kommunicerande kärl. Alla ska känna att de berörs och behövs.

Annons

Från en del håll kommer kritik som handlar om godtyckliga chefstillsättningar, samtidigt som intern kritik ses med oblida ögon.

– Sådana reaktioner gör mig bekymrad, säger Ewa Roslund. Oerhört viktigt för oss är att förändringarna sker genom en öppen dialog. Det är olyckligt om någon känner att de inte öppet vågar ge uttryck för kritiska invändningar.

Meddelarskyddet är detsamma som anonymitetsskydd, det vill säga ett skydd enligt Tryckfrihetsförordningen för personer som lämnar uppgifter för publicering i tidningar och författare till tryckta skrifter.

Varken enskilda personer eller (i regel) myndigheter får forska efter personens namn. Det är straffbart att lämna ut namnet, om personen vill eller kan antas vilja vara anonym. Tryckfrihetsförordningen är en grundlag.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons