Annons
Nyheter

Evig lycka utlovas

En kvinna i Ulricehamn fick nyligen ett brev från Holland där hon utlovas lycka, hälsa och kärlek.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2009
Pengar, kärlek och god hälsa. Det är ingen hejd på de goda utsikter som utlovas i brevet, som enligt avsändaren endast når ett fåtalt unikt utvalda personer.
Pengar, kärlek och god hälsa. Det är ingen hejd på de goda utsikter som utlovas i brevet, som enligt avsändaren endast når ett fåtalt unikt utvalda personer.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Enligt brevet, som uppges komma från något som kalls Europeiskt centrum för lyckoforskning, är hon en av sju utvalda i Sverige som får erbjudandet.

–Det europeiska centret för lyckoforskning har rådgjort med den hemliga cirkeln för Europas ledande astrologer och siare i frågan, skriver någon som kallar sig Berthold fon Graatz och fortsätter:

Annons

– Du blev utvald (...) till att bli en av de 7 personerna i Sverige, eftersom Du betraktades som speciellt värdig att främjas och ansågs vara en mycket ansvarsfull person.

Det gäller för brevmottagaren att svara inom tre dagar. Annars går erbjudandet vidare till någon annan, enligt den bifogade ”väntelistan”. Den som skickar in svarskortet har ett fantastiskt liv att se fram emot. Man utlovas obegränsad tillgång till pengar, den stora kärleken, att äntligen få flytta in i drömhuset, evig hälsa och en underbar jorden runt-resa. För att nämna några av löftena.

En snabb sökning på nätet visar att det ”unika” erbjudandet i själva verket gått ut till en stor mängd människor i Sverige. I några fall har de som provat att skicka in svarstalongen fått ett inbetalningskort på 440 kronor.

Pengarna är till för att lösa ut en bok som gör det möjligt att få del av ”vår tids största hemlighet”.

Johan Esping, konsumentvägledare i Borås stad, har hittills inte fått in några frågor kring brevet. Därför har han svårt att uttala sig i just detta fall.

– Men allmänt sett gäller det att försäkra sig om att man inte ingår något avtal. I erbjudande av den här typen kan sådana förbindelser lindas in i text eller anges i brevet med liten stil.

Att inte uppge kontonummer eller andra personuppgifter är väl särskilt viktigt.

Johan Esping tycker att de som får ett sådant här brev först och främst bör använda sunt förnuft och ställa sig frågan om erbjudandet verkar rimligt.

– Och precis som vid alla telefonförsäljning eller annan försäljning där man söks upp, bör man fundera över om detta är något man verkligen vill.

– I det här fallet kan man förvänta sig ytterligare kontakt från den som står för erbjudandet. Han eller hon ägnar sig knappast åt välgörenhet utan vill tjäna pengar.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons