Annons
Nyheter

Det var puppor i plurret

De märkliga döda krypen som flyter under Åsundens yta är troligtvis tomma puppor från fjädermygg.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2011
Vid vattenytan i det här plastglaset flyter några av de varelser som Anita Perkhed hittat i Åsundens vatten.
Vid vattenytan i det här plastglaset flyter några av de varelser som Anita Perkhed hittat i Åsundens vatten.Foto: Henrik Erickson

I tisdags skrev UT om husbåtägaren Anita Perkhed som förundrades över något som hon kallade döda smådjur och som hopades strax under ytan intill bryggorna vid Åsundens nordöstra strand. Hon hade aldrig sett något liknande tidigare. Mysteriet tycks nu ha fått sin förklaring. Peter Wredin, kommunekolog i Ulricehamn, bedömer att det rör sig om tomma puppor från fjädermygg.

– Fjädermyggens larver lever på botten eller simmar omkring i sjöar. Sedan förpuppas de för att därefter omvandlas till vuxna insekter. När insekten är redo flyter eller simmar puppan upp till ytan och kläcks. Myggen flyger i väg medan puppskalen ligger kvar, säger han.

Annons

Det finns olika arter av fjädermygg och de kläcks i olika omgångar under sommarhalvåret. Peter Wredin tror att anledningen till att det finns ovanligt mycket puppskal just nu kan vara att det varit en stor kläckning samt att vindarna har blåst in skalen till stranden. Han påpekar dock att det som skett är inte är konstigt utan helt naturligt.

Fjädermyggan tillhör släktet flugor och myggor och utgör en viktig föda för fiskar, fåglar och fladdermöss. Det finns olika arter men inga av dem sticks.

– Fjädermyggen svärmar ofta vid bland annat banvallen. De som har cyklat där kvällstid har säkert märkt att de måste stänga munnen för att myggen inte ska flyga in.

Jennie Aquilonius

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons