Annons
Nyheter

"Det är inte lätt att amortera av en klimatskuld"

Han har berättat om vita jular och regniga midsomrar. I dag ser TV-meteorologen Pär Holmgren mörka moln på klimathimlen.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2009
Pär Holmgren jobar i dag enbart med klimatfrågor. En mer anonym tillvaro än den framför TV-kameran.
Pär Holmgren jobar i dag enbart med klimatfrågor. En mer anonym tillvaro än den framför TV-kameran.Foto: Henrik Erickson

Pär Holmgren har som TV-meteorolog på SVT blivit ett känt ansikte i svenska hem. I dag är han egenföretagare i klimat och i den rollen gästade han under onsdagen Ulricehamns sparbank. Banken har inlett ett omfattande miljöarbete och Holmgrens föredrag var något av kick off inför det praktiska arbete som väntar för personalen.

– När jag kommer ut så här så är det lite för att roa men kanske mest för att oroa. Klimatförändringen är något som påverkar oss alla och, framför allt, nästa generation, säger Pär Holmgren.

Annons

Valet att lämna tjänsten som chef för SVT:s meteorologer beskriver Pär Holmgren som ganska enkelt.

– Det har skett stegvis. Under ett drygt år jobbade jag 30 procent med övergripande klimatfrågor på SVT och nu inför 2009 kände jag att det var dags att ta nästa steg.

Pär Holmgren beskriver 2009 som ett nyckelår för klimatfrågan. Som egen företagare, författare och föreläsare kan han vara närmre debatten som han tror kommer intensifieras under hösten.

– Då träder Sverige in som ordförandeland i EU och redan nu lyfter regeringen upp klimatfrågan som den viktigaste, säger Holmgren.

Föredraget i sparbankens hörsal gav en överblick över klimatförändringen som vi upplever i dag. Holmgren ser tvärvetenskapligt på problemet och menar att förändringar i klimatet kommer påverka alla jordens länder nationalekonomiskt, medicinskt och säkerhetspolitiskt.

– Den dagen Kina blir utan vatten så kommer de vilja ta det från någon annan. Den dagen befolkningen i Bangladesh måste flytta så kommer konflikter uppstå, säger han.

Att det kommer ske är Holmgren övertygad om. Vad varje individ kan bidra med är att agera kraftfullt för att lindra effekterna.

– Stefan Edman har uttryckt de tre värsta klimatbovarna med termerna biffen, bostaden och bilen. Här gäller det för oss alla att ändra beteende, spara energi och utveckla ny teknik. Vårt agerande måste vara mycket mer kraftfullt och ge mer än de mål som politikerna satt upp i dag.

Ulricehamns sparbanks personal fick en tankeväckande start på onsdagen. Ett första steg mot ett effektivare miljöarbete på individnivå.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons