Annons
Nyheter

Bogesundsskolan utrymd efter bombhot

Hotfull skrift på Bogesundsskolans väggar gjorde att skolledningen vid lunchtid bestämde sig för att utrymma skolan med tanke på barnens säkerhet.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2012
Eleverna fick tillbringa eftermiddagen utomhus.
Eleverna fick tillbringa eftermiddagen utomhus.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Det var flera oroliga föräldrar som hämtade sina barn på Bogesundsskolan under eftermiddagen.
Det var flera oroliga föräldrar som hämtade sina barn på Bogesundsskolan under eftermiddagen.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Vid lunchtid på onsdagen utrymdes Bogesundsskolan på grund av ett bombhot.
Vid lunchtid på onsdagen utrymdes Bogesundsskolan på grund av ett bombhot.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Det var på morgonen som skolans vakmästare upptäckte skrift på väggarna. "Onsdag klockan 12.30, operation timer, få ut barnen", stod det på ett ställe.

Hoten bedömdes så allvarliga att man utrymde skolan när tidpunkten började närma sig.

Annons

Kommunens säkerhetssamordnare Henrik Gustafsson:

– Efter att vi hade pratat med personalen på plats och verksamhetschefen gjorde vi bedömningen att under eftermiddagen genomföra utomhusverksamhet.

Enligt Henrik Gustafsson gick utrymningen mycket lugnt till. Barnen informerades inte vid tillfället om orsaken till att man lämnade lokalerna, detta för att undvika onödig oro.

– Barnen blev inte informerade om att det förelåg något hot mot skolan i samband med utrymningen. Man har skött det väldigt bra och pratat med barnen efteråt. Allting har gått väldigt lugnt och städat till.

När polisen fick information om hotet kom man till platsen. Enligt polisens informatör Ulla Brehm gick polisen igenom lokalerna tillsammans med personalen och efter det bedömde man att det inte fanns någon risk att hotet skulle förverkligas.

Ändå tog man beslut om att ha en polispatrull i anslutning till skolan under dagen. Ulla Brehm säger också att det var klokt av skolledningen att utrymma skolan vid den aktuella tiden.

Händelsen är polisanmäld som olaga hot.

– Den här formen av hot är ett allvarligt brott. Det är många som påverkas av en sådan här händelse, säger Ulla Brehm.

Henrik Gustafsson understryker att hotet inte var riktat mot någon person utan mot själva skolan. Han säger också att hotet kom helt oväntat. Det har inte förekommit några hot eller händelser som har kunnat kopplas samman med det här hotet. De har inte heller sett någon koppling till någon konflikt på skolan.

– Dagarna innan har det inte förekommit något hot, varken mot kommunen eller enskilda personer i personalen. Det är ingen som har haft något konstigt telefonsamtal eller hotfullt mail. Det har inte skett något inbrott i skolan dagarna innan. Och det är ingen som har sett någon obehörig i lokalerna. Ingen har hittat någon händelse som har kunnat relaterats till ett hot mot skolan. Detta kom helt oväntat.

Annons

Har ni sett något samband med att beredningen för lärande föreslog nedläggning av ett antal skolor i måndags?

– Nej. Men det är också en parameter vi måste ta hänsyn till. Vad är det som gör att någon hotar en skola med barn i? Det är sådana frågeställningar jag måste ta hänsyn till i mitt krisberedskapsarbete.

Nu pågår efterarbetet för fullt, säger han. På torsdagsmorgonen kommer Henrik Gustafsson att träffa kommunledningen och skolledningen och diskutera uppföljningen av denna händelse.

Anders Rosenberg

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons