Annons
Nyheter

Blir Lars Holmin nytt kommunalråd?

Det kan bli en moderat som tar över uppdraget som kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 21 september 2010
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Visserligen återstår några röster att räkna. Men genom att moderaterna i Ulricehamns kommun nu har fler väljare bakom sig än centerpartiet, ligger ett skifte på posten som kommunalråd nära till hands.

Traditionsenligt brukar uppdraget som kommunalråd besättas med en person från det största partiet i den koalition som fått egen majoritet. Sedan minst ett decennium tillbaka är det centern som samlat flest borgerliga väljare. Att Roland Karlsson i nuläget är kommunalrådet hänger direkt samman med att partiet blev största alliansparti i senaste valet 2006.

Annons

I nuläget, dagen efter söndagens val, är det ingen som vill, eller kan, ge ett rakt besked hur frågan nu kommer att lösas.

– Vi har inte tagit ställning till det, säger Anders Dahlén, mångårig moderat kommunpolitiker i Ulricehamn. Men frågar du mig så ligger det väl närmast till hands att det blir den som står på plats nummer på moderaternas valsedel som får uppdraget.

Vilket skulle betyda att Lars Holmin tar över som kommunalråd.

– Får jag frågan så kommer jag att överväga att tacka ja, säger huvudpersonen själv. Men det är inte alls säkert att jag kommer att säga ja i slutänden, efter de diskussioner som kommer att föras.

Men det blir ett moderat kommunalråd?

– Jag tycker det är fullt rimligt att uppdraget går till det parti i majoriteten som får flest röster, säger Lars Holmin.

Roger Wilhelmsson, ordförande i Moderaternas kretsstyrelse i Ulricehamn är inne på samma linje.

– Det är naturligt att det största partiet tillsätter uppdraget som kommunstyrelsens ordförande. Nuvarande kommunalrådet har själv hävdat samma princip.

Samtal inom alliansen kring konsekvenserna av utslaget i kommunvalet inleds i början av nästa vecka.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons