Annons
Nyheter

Bad för alla på Sturebadet

Vid Sturebadet i Ulricehamn är det nu möjligt för alla att ta sig ett dopp efter att den funktionsanpassade bryggan invigdes i förra veckan.
Nyheter • Publicerad 8 juli 2013
Rampen ska göra att så många som möjligt, oavsett funktionsnedsättning, ska kunna ta sig ett svalkande dopp i sommar.
Rampen ska göra att så många som möjligt, oavsett funktionsnedsättning, ska kunna ta sig ett svalkande dopp i sommar.Foto: Agnes Eskilsson
Thomas Ahlqvist är verksamhetschef på Arbete och fritid i Ulricehamns kommun.
Thomas Ahlqvist är verksamhetschef på Arbete och fritid i Ulricehamns kommun.Foto: Agnes Eskilsson

Vid Sturebadet smiter nu en nyanlagd asfaltsväg iväg från befintliga cykelvägar och leder ända fram till den breda rampen i matt aluminium som försvinner ner under vattenytan. Ulricehamns kommun har länge haft tankar på att iordningställa en anpassad badplats i kommunen, och de tankarna har nu blivit verklighet.

Thomas Ahlqvist är verksamhetschef på Arbete och fritidskontoret i Ulricehamns kommun och han berättar att man tittar över de kommunala badplatserna runt Åsunden och beslutat att påbörja anpassningen vid Sturebadet.

Annons

– Det är ganska fuktig mark här, så det är svårt att ta sig fram med exempelvis en rullstol. Sedan finns det en ambition om att fler badplatser ska anpassas, men vi tar en sak i taget, säger Thomas Ahlqvist.

Tillgängligheten har ökat för rullstolar i första hand, men den nya rampen har också gjort vattnet mer lättåtkomligt för de som använder rollator eller bara har problem med balansen. Utmed bryggan finns det räcken som kan underlätta om man svårt att gå i från land.

– Vi har fått enstaka kommentarer tidigare från människor som önskat ökad tillgänglighet vid badplatsen, och även om det inte varit något jättetryck har vi tagit detta till oss, säger Thomas Ahlqvist.

En del i beslutet att påbörja satsningen med tillgänglighet just vid Sturebadet beror också på att platsen är såpass lättåtkomlig redan från början.

– Det är ju meningslöst att lägga i en ramp om man först måste ta sig med rullstol över en bred sandstrand. Den här platsen är vettig att anpassa eftersom den ligger så pass centralt och redan har utbyggda cykelvägar nära stranden, säger Thomas Ahlqvist.

Med den nya rampen ska man kunna ta sig ut i vattnet med exempelvis en rullstol, och beroende på hur rörlig man är också simma vidare ut i vattnet. Vid den gulmarkerade slutplattan är djupet 90 centimeter.

– Vi hoppas att man hör av sig till oss om man har synpunkter, vi vill ju att bryggan ska fungera så bra som möjligt för alla, säger Thomas Ahlqvist.

Agnes Eskilsson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons