Annons

Anna Claesson: Anna Claesson: Var är dragplåstren Uport?

Räcker årets yngre artistfält till för att rädda en festival som snart måste börja bära sig?
Anna ClaessonSkicka e-post
Publicerad 19 april 2018
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Anna Claesson

Förra året stod det klart tidigt – det fanns artister som skulle locka folk till Uport. Miss Li, boom. Veronica Maggio, boom boom. Och herr Uggla, boom boom boom. Feta plåster som täcker upp om det skulle finnas skav och sår i den övriga artistlistan. För de där tre lockar folk. Så är det bara.

Och så blev det. Den regntunga marken gungade under både Maggio och Uggla. De fick alla att skråla och dansa. Precis som det ska vara, även om sommarens regnigaste dag satte vissa käppar för festkänslan.

”Är det inte de spenderglada 30—50 åringarna som fyller kassakistan med en tung del guldpengar? De som faktiskt köper både mat och alkohol på plats till skillnad från camparna som dricker ljummen öl i tältet och lever på mjukost och snabbnudlar.”
Annons

Men hur blir det i år? Inga supersmällar i artistlistan hittills om jag ska hårdra det. Inget stort, fett plåster som får alla från 0—100 att gå från just 0—100. Ingen artist som sträcker sig över generationsgränserna och friar hej vilt till publiken. Det tror jag saknas.

Uportgeneral Andersson har sagt att han satsat yngre i år. Och det är tydligt. Hov1 är stekheta på listorna och kommer vara ännu hetare när hitlåtarna satt sig om ett halvår. Teddybears verkar vara efterfrågade om man läser reaktionerna på Uports egen Facebooksida, och det kommer garanterat dansas till Mike Perry. Men jag har svårt att se någon som kommer att locka de breda massorna på samma sätt som Maggio och Uggla.

Den jag någorlunda kan sätta hoppet till är Oskar Linnros. Han drog stor – och blandad publik till Way out west och fick ett helt fält att dansa. Men, till skillnad från exet Veronica Maggio har han inte lika stora hits vilket är en brist.

Uport 2018 kommer att bli en yngre festival. Men är det de yngre besökarna som en stadsfestival behöver för att överleva? Är det inte de spenderglada 30—50 åringarna som fyller kassakistan med en tung del guldpengar? De som faktiskt köper både mat och alkohol på plats till skillnad från camparna som dricker ljummen öl i tältet och lever på mjukost och snabbnudlar.

Sebastian Andersson har haft målet att ta hit artister som får unga att åka från andra städer. Säkerligen en bra utgångspunkt om de då stannar över två dagar istället för en kväll. Men när man i år kapat bort en dag får festivalen ännu mer av en stadsfest-känsla och då tror jag att de heltäckande, breda plåstren behövs. Som GES, Zara Larsson eller Gessle. Som får ulricehamnare i alla åldrar att lämmeltåga ner till Åsunden och öppna plånboken för en helkväll. Som ser till att den här festen faktiskt överlever ett år till.

VECKANS:

Publikfest: Blir det på lördag då UT-milen går av stapeln. Som det verkar nu kommer vädret vara med löpare och åskådare på bästa vår-vis.

Minnesresa: Att leta igenom garderoben i flickrummet på jakt efter kläder till en 90-talsfest. Det modet var sannerligen inte det vackraste vi haft...

Annons
Annons
Annons
Annons