Annons

Anna Claesson: Anna Claesson: En sommar är som en sommarbilaga

Precis som en tidningsbilaga har sommaren både sina måsten och sina överraskningar. Men, det blir pannkaka av allt om inte det viktigaste finns där. Känslan.
Anna ClaessonSkicka e-post
Ulricehamn • Publicerad 10 juni 2019
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Veckorna när vi jobbar med vår sommarbilaga är några av de mest hektiska på hela året, det ska jag inte sticka under stol med. Samtidigt som den vanliga nyhetsrapporteringen ska flyta på ska läsvärda reportage och artiklar produceras till bilagan som ska räcka en hel sommar. Eller iallafall längre än bara till lördagsfrukosten.

Det finns förväntningar. Det finns krav. Vi ska komma på nya saker att göra jämfört med tidigare år. Vi ska ta med sådant som alltid måste vara med. Vi ska förmedla en uppmuntrande känsla om tiden som väntar. Och vi ska också ha tur med vädret så att bilderna ger en härlig förnimmelse om grönska och värme istället för att påminna om isande vårvindar.

Annons

Precis som med sommaren själv.

Vi har alla våra krav på årstiden som hamnar högst i ranking hos de flesta. Vi har förväntningar. Vi har idéer och vi har hopp. Och vi vill att vädret ska vara bra, eller åtminstone okej.

Alla har vi några måsten, även om de garanterat är lika vitt spridda som asparnas vita ludd. Jag måste känna solvarma klippor under fötterna. Fiska bredvid mina bröder. Äta pizza ur kartongen och skölja ner det med en kall öl framför solens sista strålar. Sova dåligt i sommarstugans smala våningssäng. Svalka av mig svetten i en kolsvart sjö. Paddla ut med sup-brädan på en spegelblank sjö. Vara spontan nog att sticka ner till en uteservering vilken dag i veckan som helst. Äta hallon rakt från buskarna. Och så någon överraskning i form av ett litet miljöombyte eller två.

Egentligen inte så svåruppnåeliga saker. Egentligen inte så höga krav. Men precis som med sommarbilagan gäller det att tänka bredare än så. Inte bara att kryssa av det vi klarat av på en lista. Det måste kännas. Gör vi allting rätt, klarar av alla måsten, utan att det känns så har vi ändå missat målet. Går vi bara igenom kraven utan att känna något blir det ändå en skitsommar. Då spelar det ingen roll att vi hade tur med vädret.

Jag hoppas innerligt att ni hittar allt det där på de kommande sidorna. Att ni får det som ni tycker måste vara med i UT:s sommarbilaga. Att ni blir inspirerade av något nytt, och att ni blir lite överraskade. Och mest av allt önskar jag er en riktigt härlig sommar!

3 bästa sommartipsen:

1. Gå i shorts: Få saker framkallar sådan semesterkänsla som att slippa långbyxornas bojor och släppa benen fria. Efter ett tag vänjer du dig vid temperaturen och det går alltid att komplettera med en varm tröja. Mer hud åt folket!

2. Godaste grilltillbehöret: Ta ett par stora paprikor, dela på mitten och kärna ur. Knäck ett ägg i varje halva och lägg på den svalare delen av grillen till dess att ägget är lagom tillagat. Strö över lite salt och torkat chili.

3. Gör ingenting: Sitt inne en dag eller två om du vill. Det är helt okej. Bara för att solen skiner och du är ledig så måste man inte vara utomhus eller späcka dagarna med aktiviteter. Gå ner i varv. Passa på att kolla igenom den där serien du haft på listan sedan i vintras. Kan på rak arm rekommendera Gentleman Jack (HBO), After life (Netflix) och Big Little Lies (HBO). Eller gör precis ingenting.

Annons
Annons
Annons
Annons