Annons
Nyheter

Jägare i Tvärred sköt en udda 14-taggare

Kvart över åtta på älgjaktens premiärmorgon fälldes den första tjuren i Tvärred, en präktig udda 14-taggare.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2010
Älgskyttn Rolf Nilsson förklarar betydelsen när man räknar med udda antal taggar.
Älgskyttn Rolf Nilsson förklarar betydelsen när man räknar med udda antal taggar.Foto: Bernt Carlsson
Nöjda med att dimman lättade så att det skulle bli skjutljus var medlemmarna i Tvärreds norra älgjaktlag.
Nöjda med att dimman lättade så att det skulle bli skjutljus var medlemmarna i Tvärreds norra älgjaktlag.Foto: Bernt Carlsson

Älgarna i Hjärtaredsområdet i Tvärred tycks inte ha varit särskilt blyga av sig. Redan när jägarna kom ut till sina pass kunde premiärfällningen ha skett. Om det inte varit för dimman.

Det kunde framför allt Leif Andersson konstatera, för när han kom till sitt pass klockan sju stod tre älgar och väntade på honom.

Annons

Men något skott avlossades inte, och det berodde på dimman, som vid det tillfället låg tät över hans jaktområde och därmed gjorde det omöjligt att skjuta.

Älgarna delade på sig och en av dem kom till det pass där lagets enda kvinnliga jägare Sandra Börjesson var posterad.

Men även här var det dimma, så Sandra hade inte möjlighet att i diset räkna antalet taggar i hornkronan.

Det är nämligen så att laget bestämt att spara alla tjurar med kronor på fyra-åtta taggar. Detta har man beslutat för att förbättra älgstammen.

Emellertid stod inte älgarnas lycka bi längre än till klockan 8.15, då en lagom stor tjur kom inom skotthåll för Rolf Nilsson, och så var kvoten på en tjur fylld.

Nu återstår två kalvar.

Enligt jaktterminologin var det en udda 14-taggare som föll för Rolfs kula. På ena sidan hade tjuren sju taggar, på den andra fem. Den i jägarspråket fåkunniga skulle ha sagt en tolvtaggare, men det matematiska språket och jaktterminologin är följaktligen inte helt likartade.

Det jaktlag som fällde denna udda tjur heter officiellt Tvärreds norra. 16 personer ingår i lagt, men denna dag kom endast elva till premiärjakten.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons