Annons
Nyheter

Tillfällig byggsatsning för Ulricehamns betong

Ulricehamns Betong AB gör ett tillfälligt inhopp som byggherre. Två hus med totalt 92 lägenheter ska byggas i Jönköping med start till sommaren.
Nyheter • Publicerad 30 december 2010

Fredrik Gustafson, vd och delägare i Ulricehamns Betong AB (UBAB), vill tona ned betydelsen av den aktuella satsningen.

– Det är inte så att vi nu ska börja med direkta byggentreprenader. Snarare handlar det om ett tillfälligt inhopp där vi går in som ekonomisk part, för att säkerställa påbörjande av projekt. Det har vi gjort tidigare också fast i mer begränsad omfattning, säger han.

Annons

Det som nu är aktuellt kom upp som en idé vid den senaste lågkonjunkturen för ungefär ett år sedan.

Det var HÅPE Boendeutveckling, ett företag som sysslar med projektutveckling av bostäder som kontaktade UBAB. Tanken var att samverka om ett byggprojekt.

Då UBAB vid tillfället hade relativt få ordrar, togs beslut att gå in i ett samarbete. Ett av motiven var att man därigenom kunde säkerställa sysselsättning i den vikande efterfrågan.

– Medan vi svarar för kunskapen om stommar vid husbyggen, har vår samarbetspartner kunskapen om själva byggnadsarbetet, säger Fredrik Gustafson.

– Samverkan innebär möjlighet till att i ett tidigare skede än vad som är vanligt, ta ställning till betongstommarnas utformning. Detta har betydelse för funktion, ekonomi och driftskostnader.

UBAB, som producerar betongstommar för byggprojekt, kommer vanligtvis in relativt sent i de projekt man levererar till. Men undantag finns, berättar Fredrik Gustafson, och nämner några byggbolag man har ett härmare samarbete med. Syftet är naturligtvis att finna optimala lösningar för de aktuella byggprojekten.

Med det nu aktuella byggprojektet tar UBAB ytterligare ett steg genom att tillsammans med samarbetspartnern aktivt ansvara för helheten.

Fredrik Gustafson ser ett värde i satsningen till följd av de nya erfarenheter som det kan ge.

Det är två hur om vardera 46 lägenheter som ska byggas i stadsdelen Gräshagen i Jönköping.

Byggstart är planerad till sommaren. Lägenheterna kommer att upplåtas som bostadsrätter.

Satsningen genomförs i två etapper, med ett mellanliggande p-hus i två plan.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons