Annons
Nyheter

Grannsamverkan mot inbrott

Under hösten har två villor i Timmele blivit utsatta för inbrott. Nu har invånarna tröttnat på påhälsningarna och startat en grannsamverkansgrupp som ska hålla ett vakande öga över samhället.
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2013
Mikael Karlsson och Sven-Olof Sandberg är två av medlemmarna i grannsamverkansgruppen i Timmele.? Vi har märkt att inbrotten sker i perioder. Nu har det varit lugnt ett längre tag men den senaste tiden har det skett två inbrott. Jag blev själv drabbad för två år sedan när någon bröt sig in i min bil, berättar Mikael Karlsson.
Mikael Karlsson och Sven-Olof Sandberg är två av medlemmarna i grannsamverkansgruppen i Timmele.? Vi har märkt att inbrotten sker i perioder. Nu har det varit lugnt ett längre tag men den senaste tiden har det skett två inbrott. Jag blev själv drabbad för två år sedan när någon bröt sig in i min bil, berättar Mikael Karlsson.Foto: Kristin Ståhlkrantz

Vid ett av höstens inbrott i Timmele hade villaägaren både videoövervakning och larm. Men tjuvarna var fräcka, iklädda rånarluvor bröt de sig in och utförde sitt ärende ändå.

– Det är en stor psykisk påfrestning för de som blir drabbade och det är oerhört obehagligt. Det har varit lugnt i Timmele ett tag, men nu under hösten har det skett flera inbrott under tidiga kvällar när folk har varit ute på annat, berättar Sven-Olof Sandberg som är en av de drivande krafterna bakom grannsamverkansgruppen.

Annons

I samarbete med polisen och Studiefrämjandet har åtta frivilliga fått en utbildning i hur de ska agera för att förhindra att fler brott sker. Studiefrämjandet har hållit i de två första kurstillfällena och har bidragit med ett informationskompendium. Vid det sista tillfället medverkade polisen.

– Vi har träffats tre gånger och gått igenom hur vi ska arbeta med detta. Vi har valt personer till utbildningen som bor strategiskt i samhället, både i väst, öst, söder och norr. Vi har bland annat fått information om vad man som privatperson får och inte får göra när det sker ett brott. Alla i samhället är involverade i att hålla koll och de som har fått utbildningen ska fungera som kontaktpersoner som man kan ringa när man observerar något misstänkt.

Tanken är inte att privatpersoner ska ingripa utan istället hålla ett vakande öga och vara extra observanta på vad som sker i byn.

– Vaknar man på natten kan man till exempel också ta en titt ut genom fönstret och se om det händer något ovanligt.

Redan nu har ett inbrott avstyrts, en granne till skolan upptäckte att några individer höll på att bryta sig in och därefter larmades polis som kunde avbryta aktiviteten.

– Vi kommer också att sätta upp skyltar som talar om att vi är extra vaksamma i Timmele.

Polisen Malin Kannius tipsar om några åtgärder att ta till för att göra hemmet lite mer oattraktivt för inbrottstjuvar.

– Samarbeta med grannarna. Berätta om du ska åka bort och be grannen hålla uppsikt och ta in posten. Kanske kan grannen parkera sin bil på uppfarten så att det ser ut som att någon är hemma.

– Se till att ha ordentlig belysning runt ditt hus.

– Syns en bil som inte brukar vara i området; skriv ner registreringsnumret.

– Förvara inte kontanter i hemmet. Smycken och andra värdesaker är bättre att ha i ett bankfack. Ha inte dyra föremål framme så att de syns genom fönstret.

– Installera ett larm, det avskräcker många från att göra inbrott.

Kristin Ståhlkrantz
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons