Annons
Nyheter

Vredin vill vrida fokus från resultat till utveckling av fotbollsspelare

Nästan ett år har gått sedan Calle Vredin påbörjade arbetet som ungdomsutvecklare i UIFK. När Lassacupen spelas nästa år kommer inte några resultat att sammanställas. Vredin vill flytta fokus från resultat till utveckling.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2014
Målet med Calle Vredins uppdrag som ungdomsutvecklare i UIFK är att få fler personer att spela fotboll under en längre tid.
Målet med Calle Vredins uppdrag som ungdomsutvecklare i UIFK är att få fler personer att spela fotboll under en längre tid.Foto: Carina Carlzon

En av Sveriges främsta klubbar när det gäller ungdomsverksamheten. Med de bombastiska orden presenterades Calle Vredin av UIFK:s ordförande Bengt-Olof Foss för ett år sedan.

– Främsta klubb kan betyda olika saker, vårt mål är inte att ha flest lag som vinner Gothia cup. Vi vill ha en långsiktig hållbarhet, så många spelare, så länge som möjligt, säger Calle Vredin.

Annons

Efter flera år med positiv tillväxt vad gäller antalet aktiva spelare har UIFK i år minskat med 30 spelare jämfört med förra säsongen. I år har föreningen 534 spelare, inklusive seniorspelare, och UIFK är därmed en av de största klubbarna i Västergötland. Ungefär 93 procent av de 534 spelarna är under 18 år.

Calle Vredin känner inte något ansvar för att den positiva trenden vad gäller spelarantalet nu avtagit en aning.

– Aktivt har jag jobbat med barn födda -07 i år och det är först när de bli 15-16 år som det går att dra några slutsatser om jag lyckats med att få fler att spela fotboll längre.

Det är inte den aktiva ledarrollen ute på plan som har varit i fokus för Vredin under det här inledande året i UIFK. Han har istället sått ett tankefrö om varför UIFK finns som förening och hur verksamheten för barn och ungdomar ska bedrivas till ledare, tränare och övriga vuxna inom föreningen.

Vredins utgångspunkt är att barnperspektivet ska stå i centrum. Resultatfokusering är förödande när målet är att få många att spela fotboll så länge som möjligt.

– Resultathets skapar ångest och stress hos spelarna.

Barn älskar att utvecklas om det får ske på deras villkor. De behöver vara delaktiga och känna tillhörighet, uppfylls de bitarna växer den inre motivationen och de fortsätter spela fotboll, enligt Vredin.

– Tävling är ett naturligt inslag som både människor och djur ägnar sig åt för att utvecklas men resultat är något skapat, att lägga samman fler olika tävlingar till en tabell är konstruerat.

När UIFK:s två fotbollsturneringar Ungdomscupen och Lassacupen genomförs kommande år kommer det inte spelas någon final, inga sammanlagda resultat kommer överhuvudtaget att finnas.

– Lagen kommer spela matcher men det kommer inte att vara gruppindelningar enligt gammal modell.

Annons

Vägen bort från resultatstyrning handlar om att spelarna ska utvecklas som fotbollsspelare. Drömbilden i Vredins huvud är att den som besöker en ungdomsträning på Lassalyckan nästa år hör hur ledare och spelare pratar spelyta ett, spelbredd och diskuterar fotboll istället för om de vann förra matchen med 3–1.

– Ett bra exempel på delaktighet hos spelarna är att tränaren under pausen frågar; hur tycker ni spelet fungerar utifrån det vi har tränat på under veckan?

Tränare som står och skriker order om att ”backa hem”, ”skjut” och ”bredda spelet” ska ersättas av spelare som lärt sig att fatta egna beslut på planen.

Ibland möts Calle Vredins synsätt med åsikterna om att hans synsätt handlar om ”flum-fotboll”. Han själv menar att genom utveckling av bra fotbollsspelare kommer resultaten, det finns inte någon motsättning i utveckling och resultat, det viktiga är vilket som sätts i första rummet.

Ett faddersystem där seniorspelarna kommer att få vara faddrar åt ett ungdomslag ska införas under 2015.

– Jag är övertygad om att det ger oerhört mycket för både ungdoms- och seniorspelarna. Seniorspelarna kommer att få reflektera kring var det innebär att vara en förebild.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons