Annons
Nyheter

VM-minnen diskuteras under fikapausen

Föreningarna i Ulricehamn och Tranemo är bra arrangörer och en av de absolut mest meriterade av klubbarna i bygden är utan tvekan UMK, för inte många kan ståta med att ha arrangerat VM.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2013

Åren 1973, -76 och -89 var den allra finaste tävlingen på besök på Bogebanan. En av åkarna som var med de två första åren var UMK:s egen Kjell Thorné.

– 1976 hade jag kunnat vara bra med, jag låg femma efter halva men då skar motorn. Det som aldrig hände mig annars. Jag kör inget i dag, jag är ju en gammal gubbe. Jag är bara ute och kollar läget, säger han och skrattar.

Annons

Sporten lockar ännu och under kaffepausen för arbetslaget som finslipar banan inför SM berättas många historier och många jämför med hur det är nu och hur det var. Det är trots allt en del som förändrats. Inte minst cyklarna i sig, med bättre fjädringar går det i dag fortare men också med mer skador. Säkerheten har kommit i fokus på ett annat sätt. När Kjell hör att det i dag ska vara minst tio meter till närmaste träd och att de kunde stå ända intill förr i världen utbrister han:

– Ja, det har jag bevis för. Jag har blivit av med en knoge, säger han leende samtidigt som han visar upp en demolerad hand.

Rickard Johansson, som är tävlingsledare till helgen, berättar om annat som ändrats med åren.

– 1989 fick faktiskt vi betala för att ett TV-bolag skulle sända tävlingen. Det är lite skillnad mot i dag, säger han.

Kjell Thorné dricker ur sitt kaffe och arbetet återupptas längs banan för de övriga. Ett uppskattat avbrott ur allas hänseende är över.

När erfarenheten visar intresse för den nya generationen som det görs i UMK finns det inget som motsäger att klubben kommer att fortsätta arrangera stortävlingar i framtiden.

Tommy Johansson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons