Annons
Nyheter

Västgötaloppets löfte:10 kilometer konstsnö

Det räcker inte med ett varvlopp på en smal femkilometersslinga. Västgötaloppets mål är att garantera 10 kilometer konstsnö.
Nyheter • Publicerad 12 september 2013
Fler ska få plats i spåret. Det är målet för Västgötaloppet som vill garantera 10 kilometer konstsnö.
Fler ska få plats i spåret. Det är målet för Västgötaloppet som vill garantera 10 kilometer konstsnö.Foto: Lars-Åke Green / BT

Det var Vasaloppet som för nästan ett decennium sedan gick i frontlinjen för snögaranti vid skidarrangemang. Mastodonttävlingen mellan Sälen och Mora hade lärt sig en sak; att det kostar för mycket att ställa in.

Nu vill Ulricehamns IF, Tvärreds IF och Äspereds IF, alliansen bakom Västgötaloppet, göra något liknande. Det första steget är att producera mer konstsnö tidigt på säsongen.

Annons

– Det handlar om den gamla modellen, som vi använde oss av innan den nya konstsnöanläggningen installerades. Vi får producera snö i stora högar och sedan köra ut på spåret inför tävlingen, säger tävlingsledaren Lennart Cedervärn.

Målet är en 10-kilometersslinga med fyra spår i bredd.

– Då kan vi garantera 3 000 åkare plats i loppet, säger Lennart Cedervärn.

Just att kunna garantera skidåkarna att det blir ett lopp med gemensam start som är rättvist och bra för den som vill seeda sig till Vasaloppet är det centrala.

– Vi kan inte förlita oss på en decimeter snö på golfbanan varje år. Det har visat sig att spåren där inte håller tillräckligt bra om det är lite snö. Det är inte den typen av skidåkning som motionsåkarna vill ha.

Dörren till golfbanan är dock inte stängd.

– Absolut inte. Är det bra med snö kopplar vi gärna på 10 kilometer där. Då har vi en 20-kilometersslinga vilket är ännu bättre, säger Lennart Cedervärn som har Västgötaloppets spårvision klar för sig.

– Arrangemanget måste skapa sig en arena som det kan växa i. Vi kan inte förlita oss på slumpen.

Det är viss konkurrens om tävlingsdatumen i Västergötland numer. Vid ett möte hos Västergötlands skidförbund nyligen beslutades att Västgötaloppet 2014 arrangeras första helgen i februari. Som tidigare med tjejlopp på lördagen och stora Västgötaloppet på söndagen. Tävlingen går exakt en månad före Vasaloppet.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons