Annons
Nyheter

Västgötaloppet i ny långloppscup

En svensk långloppscup med fem deltävlingar kickar igång den här vintern. Västgötaloppet är en av pusselbitarna i satsningen.
Nyheter • Publicerad 27 oktober 2014

Björn Dählie ski challenge är namnet på den nystartade långloppscupen som inleds med Axa ski marathon i Falun den 28 december. Tredje stoppet i cupen är Ulricehamn och Västgötaloppet i februari.

– Vi vill stärka skidåkningen som idrott och stärka Västgötaloppet som varumärke. Genom att ingå i cupen får vi mer publicitet norröver i landet och det tror vi kan locka åkare från ett annat upptagningsområde än vad vi har nu, säger Lennart Cedervärn, tävlingsledare för Västgötaloppet.

Annons

Faktum är att Lennart Cedervärn och övriga involverade i arrangemanget Västgötaloppet varit delaktiga i skapandet av den nya långsloppscupen.

I samband med att planerna drogs upp inför Västgötaloppet cykel, som genomfördes för första gången i augusti och är en cuptävling i långloppscupen för mountainbike, väcktes tankarna om en motsvarande cup inom skidor.

– Det finns en klassindelning inom cykelsporten som vi tror är intressant även i skidsammanhang, säger Cedervärn.

Förutom en elitklass kommer det finnas tre åldersklasser för herrar och damer, 40, 50, 60 år, och dessutom ska en segrare i en klubbklass koras.

Fler åkare till Ulricehamn och Västgötaloppet är förstås en av målsättningarna för Västgötaloppet och Cedervärn ser att det finns kapacitet för att emot upp till totalt 2400 åkare under de två tävlingsdagar som Västgötaloppet arrangeras. Förra veckan presenterade Västgötaloppet att de till den här säsongen utökar antalet distanser och förutom traditionella 42 och 21 kilometer kan åkarna även välja även 10,5 kilometer. I år kom 1 200 åkare till start.

– Långloppscupen kommer att vara en kvalitetsstämpel för de fem tävlingarna. Jag har varit ute på många långlopp och vet att vi håller hög kvalitet, det gäller bara att få fler åkare att inse det.

Totalvinnaren i cupen kommer att vinna prispengar men än så länge är det är oklart vilken summa som gäller.

Det har tidigare funnits en svensk långloppscup och år 2009 vann Dan Moberg, då UIF-åkare, cupen. Deltävlingarna då var Vålådalen classic, Maserloppet, Hornbergsloppet, Wadköpingsloppet och Ica-loppet.

Axa ski marathon, Falun.

Intersportloppet, Mora.

Västgötaloppet, Ulricehamn.

Wadköpingsloppet, Örebro.

Skinnarloppet, Malung.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons