Annons
Nyheter

Västgötaloppet blir cykellopp

I september ska det göras ett bantest och förhoppningsvis blir Västgötaloppet på cykel ett av Sveriges största cykellopp när det startar 2014.
Nyheter • Publicerad 16 juli 2013
Ulricehamnscyklisten Sören Kannius mitt i en klunga vid Billingens långlopp i Skövde. Nu hoppas Ulricehamn på att skapa ett stort årligen återkommande mountainbikelopp.
Ulricehamnscyklisten Sören Kannius mitt i en klunga vid Billingens långlopp i Skövde. Nu hoppas Ulricehamn på att skapa ett stort årligen återkommande mountainbikelopp.Foto: Henrik Erickson

– Det är en lång startsträcka att få ihop ett sådant här arrangemang, säger Marcus Wadell, projektledare för X-country center i Ulricehamn. Vi vill att det ska hålla hög kvalitet.

Den 7 september kommer ett bantest att hållas där västgötaloppet bjuder in cirka 100 cyklister. Efter testet blir det utvärdering.

Annons

– Det är ju ingen tävling, säger Marcus Wadell. Vi vill testa hur allt funkar, då blir den första tävlingen mer kvalitetssäkrad.

Banan startar vid Lassalyckan och är uppdelad i två "loopar" där man passerar starten i mitten. Tanken är att få dit en blandad kompott cyklister under testet. Herrar och damer, elit och motion.

Och Marcus Wadell har höga ambitioner.

– Vi vill göra det här så seriöst som möjligt, säger han. Vi kanske inte kommer att nå upp till cykelvasans deltagarantal, men vi vill satsa på ett stort kvalitetsarrangemang och helst slå oss in som Sveriges näst största mountainbikelopp.

Västgötaloppet(längdskidor) hade i vintras cirka 1100 åkare och har arrangerats årligen sedan 1929. Det tänkta mountainbike-loppet bygger alltså på ett redan välkänt namn och har vissa fördelar gentemot längdskidor, enligt Marcus Wadell.

– På vintern finns alltid en viss osäkerhet gällande väder och förutsättningar, säger han, men ett cykellopp är ju icke-väderberoende.

För själva bantestet ansvarar John Andén, multisportare från Ulricehamn.

Max Sommerstein
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons