UT-milen tar nytt kliv – byter asfalt mot skog

UT–milen ,
Exakt var UT–milen ska gå är inte helt klart. Vilket dock inte hindrar Henrik Erickson och Marcus Wadell att provgå sträckan.
Foto: Pernilla Rudenwall
Exakt var UT–milen ska gå är inte helt klart. Vilket dock inte hindrar Henrik Erickson och Marcus Wadell att provgå sträckan.

En nytändning och uppfräschning av UT–milen är vad man hoppas resultatet blir när arrangemanget flyttas till Lassalyckan.

– Loppet senareläggs till juni med förhoppning om varmare och trevligare väder, säger Henrik Erickson.

Den nionde upplagan av UT–milen hängde på en lös tråd. När arrangerande Ulricehamns OK utvärderade 2019 års tävling så kändes det som lite stagnerat sett till både deltagarantal och arrangemangsmässigt efter fjolårets. Därför fanns det en viss tveksamhet till att lägga ner arbetet på att genomföra loppet 2020.

– Men det har kommit propåer från flera håll om att man vill ha kvar arrangemanget och då tänkte vi ett varv till, säger idékläckaren Henrik Erickson.

Henrik Erickson.
Foto: Pernilla Rudenwall
Henrik Erickson.

Lösningen blev att flytta hela rasket från Grodparken till Torget. Alltså Torget uppe på Lassalyckan.

– Här kan vi få till en sammanhållen lösning med start och mål samt utrymme för publik på ett bra sätt, säger Henrik Erickson.

Torget är alltså den plats uppe i skogen, där olika slingor strålar samman/delar på sig, strax nedanför Orangeriet.

Att man nu har bestämt sig för att flytta UT–milen till Lassalyckan innebär inte att allt är färdigplanerat och fastställt.

– Vi har väl klart för oss åt vilket håll vi startar och hur målgången ska ske. Men den exakta sträckningen av banorna är vi inte helt klara med. Bara att det blir på spårslingor med bra underlag – det är alltså inte fråga om trail inne i skog. Vi kommer inte att använda de brantaste delarna som exempelvis Ryckåsen utan loppet kommer att ha en tydlig motionsprofil, säger banansvarige Marcus Wadell.

Det blir exakt samma banlängder som tidigare år – 2,5 kilometer för ungdomar samt tio och fem kilometer för äldre och en kortare slinga för barnen.

– Barnslingan kan ju gå runt dammen här intill. Vi kanske ska lägga till några lättare hinder också, funderar Marcus Wadell.

Marcus Wadell.
Foto: Pernilla Rudenwall
Marcus Wadell.

Arrangörerna har också funderingar på att låta löparna springa två olika slingor vilket skulle möjliggöra varvning inne på Torget och därmed också betydligt mer publikvänligt än när löparna tidigare bara syntes vid start och målgång.

Det är inte bara själva arrangemanget som flyttas – det blir även en senareläggning jämfört med tidigare.

– Vi har satt UT–milen till 13 juni, vilket förhoppningsvis gör att det blir lite varmare väder och att man därmed också kan sitta kvar ett tag efter loppet, säger Henrik Erickson.

Vilka är det ni tror som kommer att ställa upp på det här?

– Vår målgrupp är de som bor i kommunen och angränsande orter. Vi tror inte att det här är något som lockar stora massor av löpare långt bortifrån, säger Marcus Wadell.

Om fyra månader så kommer vinnaren av UT–milen att göra exakt så som Marcus Wadell gör - en segergest på upploppet.
Om fyra månader så kommer vinnaren av UT–milen att göra exakt så som Marcus Wadell gör - en segergest på upploppet.

Hur många hoppas ni ska stå på startlinjen 13 juni?

– Vi måste ju ha som mål att det inte blir färre än de senaste åren, så någonstans runt 350 till 400 plus barnklassen. Tanken är inte att i första hand få det här till att svälla ut till ett storlopp utan istället etablera det på ungefär den här nivån, säger Henrik Erickson.

– Dessutom så hoppas vi att en del företag tar tillfället i akt och gör en motionsgrej av det här. Vi tänker oss också att det kan bli någon sorts after run här på Torget och därför kommer det ingå en hamburgare och en öl i anmälningsavgiften.

Fakta

UT–milen

Första UT–milen: 2012

Flest deltagare: 2013 (nästan exakt 1 000 deltagare)

Antal startande 2019: Drygt 400 (varav 85 i barnklassen)

Banlängder: 10, 5 och 2,5 kilometer

Arrangörer: Ulricehamns OK och Ulricehamns tidning

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.