Annons
Nyheter

UOK:s världsstjärna lämnar Ulricehamn

Damelitsatsningen i UOK är nu definitivt över. Världens främsta orienterare, Simone Niggli, lämnar klubben.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2011
Simone Niggli gjorde sin näst sista tävling för UOK i Husqvarna i april. Därefter avslutade hon sejouren i klubben med en tionde plats i Tiomila 30:e april. arkivOTO: Henrik Erickson
Simone Niggli gjorde sin näst sista tävling för UOK i Husqvarna i april. Därefter avslutade hon sejouren i klubben med en tionde plats i Tiomila 30:e april. arkivOTO: Henrik EricksonFoto: Leif Dahl

– Det är på ett sätt ett tufft beslut eftersom Ulricehamn hjälpt mig mycket och hela familjen har alltid trivts bra. Samtidigt har förutsättningarna ändrats och jag känner att jag har några år kvar på hög nivå, säger Simone Niggli som kommer tävla för Hallsbergsklubben OK Tisaren framöver.

Redan i juni lämnade den danska trion Signe Klinting, Maja Alm och Ida Bobach föreningen och när klubben tog beslutet att inte värva några nya topplöpare förstod de också hur svårt det skulle bli att få Simone Niggli att stanna kvar i den svarta tävlingsdressen.

Annons

Trots en lång meritlista med bland annat 17-VM-guld, sju EM-guld och sju totalsegrar i världscupen är Simone sugen på fler framgångar och hemma-VM i Schweiz nästa år är närmsta målet. Simone fick tvillingar i slutet av augusti och räknar med en tävlingscomeback i början av nästa år.

Förutom de stora mästerskapen är schweiziskan lockad av ytterligare topplaceringar i de prestigefyllda stafetterna och då behöver hon lagkamrater i världsklass. Något som inte finns i UOK längre. Beslutet att avstå från nya värvningar till klubben när danskorna lämnade var inte särskilt svårt.

– Det går inte att driva en verksamhet i världsklass utan bra påfyllnad av egna produkter, säger Jonas Salén.

Det var till stor del Jenny Johansson som låg bakom Simones klubbval 2003. Den schweiziska världsstjärnan kom till UOK för att nå stafettframgångar och så blev det också. Fyra segrar i den prestigefyllda Venlastafetten, vinst i Tiomila och SM-guld i stafett är de främsta resultaten.

– Det har varit en fantastisk tid för oss i klubben. Vi kommer aldrig vara med uppe i världstoppen igen men med den orienteringstradition som finns i Ulricehamn kan vi kanske nå upp till Sverigeelit på damsidan i framtiden, säger Jonas Salén.

Klubben fokuserar nu främst på herrlaget där Erik Öhlund, Oskar Svärd, Christian Arnesson och Peter Arnesson är de främsta namnen.

Även Simones man, Mattias Niggli, byter klubb från UOK till OK Tisaren.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons