Annons

UIFK:s tränare hotade – uppmanades lämna föreningen

UIFK:s herrtränare Fredrik Bergman och Bekim Haxha har båda fått ta emot skriftliga hot de senaste veckorna.
Budskapet: ”Varning. Lämna UIFK”.
– Sånt här ska inte behöva hända, särskilt inte i division 4, säger klubbens ordförande Fredrik Målberg.
Fotboll • Publicerad 26 juni 2023 • Uppdaterad 25 april 2024
Huvudtränaren Fredrik Bergman har fått ett skriftligt hot som syftar till att få honom att lämna UIFK.
Huvudtränaren Fredrik Bergman har fått ett skriftligt hot som syftar till att få honom att lämna UIFK.Foto: Eddie Jonsson

Det var för knappt tre veckor sedan, natten till den 7 juni, som huvudtränaren Fredrik Bergman fick en lapp på sin bil hemma på tomten. Innebörden i det korta meddelandet på vindrutan var att han ska lämna sitt tränaruppdrag för UIFK:s herrlag i division 4.

– Det var naturligtvis obehagligt för Fredrik och hans familj. Vi hade bra kommunikation efteråt och bestämde att han skulle polisanmäla det. Sen var förhoppningen att det skulle ebba ut, säger Fredrik Målberg.

Fredrik Bergman tog över som huvudtränare i UIFK inför den pågående säsongen.
Fredrik Bergman tog över som huvudtränare i UIFK inför den pågående säsongen.Foto: Privat
Annons

Det gjorde det dock inte, utan natten till förra lördagen, den 17 juni, hade någon lagt en lapp i assisterande tränaren Bekim Haxhas postfack.

Budskapet var det samma: ”Varning. Lämna UIFK”.

– Då, efter att ha suttit med polisen, kände vi att det här är något vi får gå ut med. Kanske kan det få det att sluta, vi hoppas i alla fall att personen eller personerna som gjort det här nu ska få förståelse för hur allvarligt det faktiskt är att dela ut hot mot människor, säger Fredrik Målberg.

Fredrik Målberg, UIFK:s ordförande. Arkivbild.
Fredrik Målberg, UIFK:s ordförande. Arkivbild.Foto: Jasmin Frljevic

Vem som hotat och vad anledningen är, har UIFK-ordföranden inga teorier om.

– Vi har diskuterat det och kan inte läsa ut något av det. Det har ju inte gått tillräckligt bra för laget för att det skulle kunna vara någon utanför föreningen som retar sig. Och det har heller inte gått tillräckligt dåligt för att någon inom föreningen skulle kunna reta sig på det.

Andreas Friberg är stationsbefäl vid Ulricehamnspolisen:

– Vi har tagit upp anmälningar om två fall av olaga hot, men har inte några misstänkta i nuläget, säger han.

Handlar det om hot om våld?

– Nej, det är inte hot om våld mot någon av tränarna eller deras familjemedlemmar. Hoten består i att man vill påverka dem till att lämna UIFK. Men givetvis skapar det en oro hos målsägandena.

Andreas Friberg, polisen i Ulricehamn. Arkivbild.
Andreas Friberg, polisen i Ulricehamn. Arkivbild.Foto: Pernilla Rudenwall
”Jag har aldrig hört talas om att tränare har blivit utsatta på den här nivån. Inte på det här sättet.”
Andreas Friberg, polisen

Hur ser du på händelserna?

Annons

– Det är allvarligt när man försöker påverka idrottsföreningar på det här sättet. Och det kan jag säga utifrån polisiär erfarenhet – jag har aldrig hört talas om att tränare har blivit utsatta på den här nivån. Inte på det här sättet. Jag tycker att det känns både olustigt och lite fegt, säger Andreas Friberg.

Fredrik Bergman och Bekim Haxha vill inte själva kommentera det inträffade, så Fredrik Målberg för i nuläget deras talan.

– Det verkligt allvarliga är ju att det går ut över deras familjer. Vi försöker stötta Fredrik och Bekim i detta och har också informerat spelartruppen om det som hänt, säger han.

Den som utdelat hoten verkar inte få sin vilja igenom.

– Bergman och Bekim vill fokusera på fotbollen och sina familjer. De vill inte sluta. Och det vill inte vi heller, säger Fredrik Målberg.

Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons