Annons
Nyheter

Två trotjänare i Tvärreds IF hedrade

På julbasaren utses alltid årets TIF-are. Därefter hände något oväntat. Tvillingarna Martin och Ivan Svensson blev hedersmedlemmar i föreningen.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2011
Martin och Ivan Svensson är med på ett rullande schema där de låser dörren till klubbstugan på kvällarna under sju dagar var fjärde vecka.
Martin och Ivan Svensson är med på ett rullande schema där de låser dörren till klubbstugan på kvällarna under sju dagar var fjärde vecka.Foto: Carina Carlzon

– Jag vet inte riktigt varför vi blev det. Jag tycker inte vi gjort något speciellt, säger Ivan Svensson.

Det är två blygsamma bröder som varit medlemmar i föreningen sedan början på 1950-talet och från eget fotbollsspel och skidåkning gått vidare och varit bland annat kassör, ordförande och ordnat skidspår under många år.

Annons

Trots att de själva inte tycker sig gjort något särskilt för Tvärreds IF växer det fram under intervjun hur mycket tid och engagemang de båda herrarna lagt ned på föreningen.

Nu gör de ingenting. Bortsett från Ivans bingolottoförsäljning varje vecka, raggningen av sponsorer till fotbollens matchprogram och speakersysslan under fotbollslagets hemmamatcher. Martin säljer åkbiljetter åt Snösäkert, där Tvärreds IF är medlem, och ser till att klubbstugans dörr blir låst på kvällen var fjärde vecka. Ja, det blir visst en hel del ändå.

Hur många gånger bröderna vandrat den korta backen upp mot den röda klubbstugan låter sig inte göras. För dem båda var det fotbollen som var vägen in i idrottslivet. De började spela tidigt men på den tiden fanns det inga lag för de riktigt unga barnen.

– Det fanns ett pojklag som bestod av killar som var 13–16 år. Vi hade ingen tränare och det var en blandning av lek och sport.

Som 17-åring kom målvakten Martin med i A-laget och då blev det organiserade träningar två gånger i veckan och matcher. Ivan följe i hans fotspår men det dröjde några år och före han nådde representationslaget.

När Martin var den som lyckades bäst av de båda på planen och i skidspåren hittade Ivan en mer administrativ roll i TIF. Men båda bröderna har genom många små aktiva handlingar alltid funnits med när något större projekt varit på gång inom föreningen.

Klubbstugan byggdes i början på 1980-talet och självklart blev det både hammare och målarpensel för tvillingarna Svensson under bygget. I en period ingick de i varsitt klipplag som såg till att gräset på fotbollsplanen hölls på rätt nivå.

– Två gånger i veckan klippte vi planen med handjagare, säger Martin.

När Ivan blev den som tog hand om ordförandeklubban några år ägnade Martin mycket tid åt skidspåret. När skotern kom var det han som under en lång period såg till att skidåkarna i föreningen hade bra träningsmöjligheter. Nu sköter vaktmästaren skidspåren men Martin har provat spåren en gång under den här skidsäsongen.

– Jag säger inte hur lång tid det tog att åka elljusslingan, säger han och ser finurlig ut.

Annons

Förutom varsin tavla innebär hedersmedlemskapet att de inte behöver betala någon mer medlemsavgift till TIF.

– Fast det har jag redan gjort, säger Ivan.

"Vi vill uppmärksamma att Ivan och Martin Svensson varit centralfigurer i föreningen sedan 1950-talet. Det har jobbat på i det tysta, alltid med föreningens bästa framför ögonen. De har fortsatt vara aktiva även sedan deras barn slutade idrotta och det är ovanligt"

Göran Johansson, ordförande i Tvärreds IF.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons