TV: Så får du till tekniken i skidspåret: ”Åk utan stavar”
Skidspåren har varit öppna i snart två månader och milen har börjat avverkas inför årets historiska Vasalopp. Men för att du ska få en så behaglig resa som möjligt i det nio mils långa loppet är det inte bara konditionen som spelar roll. Tekniken är minst lika viktig att träna upp – särskilt för dem som inte växte upp med längdskidor på fötterna.
För att få värdefulla tips, få reda på vad vi gör för fel och vad vi behöver slipa på – tog vi hjälp av den lokala Vasaloppscoachen Markus Jönsson. Efter en två timmars tekniklektion konstaterade han att det finns hopp om en målgång i Mora i mars.
– Ni har goda förutsättningar att klara det. Jasmin hade klarat Vasaloppet om det var i morgon. Eddie hade också kunnat göra det, men det är inte lika självklart.
Vad tycker du vi ska fokusera på fram till Vasaloppet?
– Eddie behöver fokusera lite mer på utförsåkningen för att bli mer avslappad. På Vasaloppet kommer ni inte att vara ensamma i spåret. När ni får bättre balans och känner er tryggare, blir det lättare att hantera folk som kanske är i vägen. Sen behöver ni fokusera på tyngdöverföringen och få fast skidan i snön. Ni kommer aldrig att kunna leva på att bara staka er fram.
Markus Jönsson lyfter fram två övningar för att lära sig diagonalåkningen. Åk utan stavar och glid på ett ben.
– De två tycker jag är väldigt bra. Ska du diagonala måste du träna på att sätta skidorna rätt, annars kommer du inte framåt.
10-15 minuters åkning utan stavar varje skidpass kommer att göra skillnad.
– Många är rädda för att man inte får in lika många mil då. Men det blir ganska bra konditionsträning, även när ni kör utan stavar.
Här saknas innehåll
Hur många mil bör vi ha åkt innan Vasaloppet?
– Det finns ingen speciell siffra. Det är väldigt individuellt. Men ju mer du åker, desto bättre är det. Men det är bra om man försöker få in teknikträningen, så man inte stirrar sig blind på milen.
Vad är det vanligaste ”teknikfelet” bland nybörjare?
– Det är att du har svårt att få fast skidorna i diagonalåkningen. Du använder för mycket överkropp och armar i relation till benen. Många tycker att tyngdöverföringen, hitta balans och rätt position på skidan är det svåraste. Det är många som är duktiga på att staka och som är i startled två, ett eller till och med elit i Vasaloppet, som knappt kan diagonala. Men de tränar så mycket att de kan staka upp för varje backe.
Till sist, har du några tips som är bra att tänka på under Vasaloppet?
– Klä er inte för varmt. Ni kommer tappa mycket vätska. Var noga med att testa all utrustning innan och åk med inkörda grejer. Ett vanligt misstag är att man köper nya grejer tätt inpå loppet. Är du tvungen att köpa nytt, se till att testa det ordentligt.
Att inte prova för mycket nytt är något som även gäller energiintaget.
– Många säger att man ska äta mycket mer. Men det är bättre om du äter hyfsat normalt, kanske lite mer. Så fort det blir något annorlunda blir det inte så bra. Inför kan det vara bra att prova sportdrycken som kommer att finnas under loppet.
Vasaloppscoach
En Vasaloppscoach ska ha dokumenterad erfarenhet och erbjuda tjänster med hög kvalitet inom utbildning, pedagogik, teknik och social kompetens på områdena träning, hälsa och kost. Coachen ska bidra och inspirera till att öka den enskilda individens motivation och tekniska kunnande inom motionsidrott.
Vasaloppet upprättar avtal med coacher som har gedigen kunskap inom alla våra discipliner: skidor, cykling och löpning.
Källa: Vasaloppet.se