Annons
Nyheter

Tungt drag för SM-medaljören

Med ett personbästa i sista lyftet spräckte Mikael Gullander inte bara en drömgräns - han tog också ett SM-silver.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2011
Foto: 
Brandmannen Mikael Gullander från Torhult har aldrig dragit något fordon förut men ställde upp när UT ville illustrera hans styrka. "Det var svårt, jag använder andra muskler när jag tävlar, säger Mikael."
Brandmannen Mikael Gullander från Torhult har aldrig dragit något fordon förut men ställde upp när UT ville illustrera hans styrka. "Det var svårt, jag använder andra muskler när jag tävlar, säger Mikael."Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

– Jag trodde på en topp fem-placering inför mästerskapet och är oerhört nöjd med andraplatsen, säger Mikael Gullander som tävlar i viktklassen 105 kilo.

Han är relativt ny i styrkelyftningssporten, för ett och ett halvt år sedan gick han med i Jönköpings styrkelyftarklubb. Med hård och välplanerad träning klättrade han ända upp på SM-pallen när mästerskapet avgjordes i söndags. Totalt lyfte han 712,5 kilo i Lund. Vinnaren Henrik Franzén, Lunds TK, lyfte 745 kilo.

Annons

Mest nöjd är Mikael med sin prestation i marklyft. 300 kilo låg på stången och Mikael lyfte för första gången i sitt liv den vikten. Varken en rejäl hurring eller meditation behövdes för bedriften. Det är annars vanligt att styrkelyftare får en rejäl smäll i ansiktet av en klubbkompis inför ett lyft för att få igång kroppen.

– Jag var säker på att ta vikten och gick bara ut och drog, säger Mikael.

Han har svårt att beskriva känslan i kroppen när stången följde med upp.

– Det är en otrolig kick att dra upp en vikt som man aldrig gjort förut. Jag maximerar min kropp totalt och ser ett tydligt resultat.

Stilen som gällde under mästerskapet var klassisk och det innebär att lyftarna inte får använda någon bänkpresströja, knälindor eller dräkter.

– Dräkterna är några nummer för små och det gör att blodet stasar sig när du gör knäböj och då får du en skjuts uppåt när du rätar ut benen.

Ett bälte runt magen, det gör att bukmusklerna har något att trycka emot, och handledsbindor, för att undvika smärta vid den tunga belastningen, samt ett par skor är den enda "utrustningen" som Mikael använder utöver tävlingstrikådressen.

Som den nybörjare han är inom sporten kan han utveckla sin teknik, särskilt när det gäller bänkpress, ytterligare. Det som tilltalar 28-åringen med styrkelyft är annars att sporten inte är lika tekniskt komplicerad som tyngdlyftning, där det dessutom krävs mer explosivitet.

Mikael började träna på gym under gymnasietiden men märkte inte sin talang då. Sportens som gällde var istället fotboll. I Hössna var han en rejäl försvarare som få motspelare flyttade på.

– Jag har aldrig varit smal men det var först när jag jämförde vikterna som jag hade på stången med kvalvikterna till RM 2010 som jag förstod att jag kunde nå långt.

Annons

? Det avgörs ett VM i Sverige nästa år. Är du med då?

– Det tror jag inte är aktuellt, säger Mikael.

Det är skillnad på styrkelyft och tyngdlyftning. I styrkelyft är momenten knäböj, bänkpress och marklyft medan tyngdlyftning består av ryck och stöt.

Under samtliga tävlingsmoment får man tre försök på sig till varje vikt. Lyftet ska godkännas av tre domare. Vinner gör den som lyfter sammanlagt tyngst i de tre momenten.

Mikaels silversvit

Knäböj: 240 kilo

Bänkpress: 172,5 kilo

Marklyft: 300 kilo

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons