Annons
Nyheter

Toppnamn vill starta i Nyårsstafetten

Hon är en av världens bästa crossåkare, i år slutade Natalie Kane, sexa i VM trots att hon missade de två sista deltävlingar på grund av skada. Tillsammans med Frida Östlund vill Natalie Kane utmana i Nyårsstafetten.
Nyheter • Publicerad 18 december 2014
Natlie Kane hoppas på tummen upp från Svemos sida när det gäller att göra om Nyårsstafetten från nationell till internationell tävling.
Natlie Kane hoppas på tummen upp från Svemos sida när det gäller att göra om Nyårsstafetten från nationell till internationell tävling.Foto: Caroline Joelsson
Natalie Kane har slutat trea och sexa i VM och hennes kontakt i Sverige, Benny Svensson, är säker på att hon inom en snar framtid kommer bli världens bästa motocrossåkare.
Natalie Kane har slutat trea och sexa i VM och hennes kontakt i Sverige, Benny Svensson, är säker på att hon inom en snar framtid kommer bli världens bästa motocrossåkare.Foto: 

Det ska sägas med en gång. Irländska Natalie Kane har en internationell tävlingslicens och eftersom Nyårsstafetten är registrerad som nationell tävling får hon inte starta men arrangerande Ulricehamns motorklubb jobbar för att ändra tävlingen från nationell till internationell. Före veckan är slut ska besked från Svemo, svenska motorcykel- och snöskoterförbundet, ha lämnats i ärendet.

Natalie Kane, 23 år, är ett hett namn i crossvärlden och hennes svenska kontakt Benny Svensson är säker när han säger.

Annons

– Kör hon bara alla sex VM-deltävlingar kommer hon att vinna mästerskapet.

I år kraschade Kane illa under en VM-deltävling i Tibro och fick en hjärnskakning. Den rejäla vurpan hindrade henne från att genomföra de två sista VM-deltävlingarna och helt utan poäng i dem slutade hon på en sjätteplats.

Cross-SM i Sverige vann hon och motorentusiaster i Ulricehamn och runtomkring såg kanske den talangfulla crossåkaren under SM på Bogebanan. Hon vann deltävlingen i Ulricehamn och när SM-serien var avgjord var det Kane som stod högst upp på pallen.

Det var under SM och på en gemensam träningsvecka som Kane och Karlskogaåkaren Frida Östlund lärde känna varandra.

– Jag var över och hälsade på Natalie på Irland för två veckor sedan och då började vi prata om att köra en endurotävling tillsammans, säger Frida Östlund.

Valet föll på Nyårstafetten i Ulricehamn och nu håller duon tummarna för att de kan stå på startlinjen om knappt två veckor.

Östlund har tittat igenom anmälningslistan och lägger segerambitionerna åt sidan men en topp tio-plats tror hon är en realistisk målsättning

– Patrik Erlandsson och Calle Sjöö och även Robert Friberg i par med Simon Holmbäck är två lag som ser starka ut på pappret.

Natalie Kane har aldrig kört enduro tidigare men Frida tror inte det blir några större problem för henne att ställa om till den disciplinen.

– Det går inte att köra lika aggressivt i enduro som i motocross eftersom det är en smalare och knixigare bana.

Annons

Östberg har sett förra årets spår i Ulricehamn och tycker de ser ut att passa henne och Kane utmärkt. Ännu bättre blir det om temperaturen sjunker och spåren fryser till. Tuffast för paret blir det om det regnar mycket och uppstår blöta, sura kärr. Då blir vägvalet avgörande och som crossåkare är de inte vana vid att utsättas för sådana typer av utmaningar.

Ytterligare en damåkare som är anmäld till årets sista tävling är UMK:s Josefine Larsson. Larsson ska köra i par med Sören Fransson, FMCK Borås.

Tommy Pettersson, Ulricehamns MK

Henrik Danklint, Ulricehamns MK

Jens Lindblad, Ulricehamns MK

Hans Torsborn, Ulricehamns MK

Daniel Carlsson, Ulricehamns MK

John Mikael Swedberg, Ulricehamns MK

Jonatan Skattberg, Ulricehamns MK

Linus Bredberg, Ulricehamns MK

Rickard Bengtsson, Ulricehamns MK

Mattias Karlsson, Ulricehamns MK

Thomas Skoglund, Ulricehamns MK

Josefine Larsson, Ulricehamns MK

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons