Annons
Nyheter

Tony spred sin fotbollsfilosofi på Dalshov

Utveckling och helhetsperspektiv är två ledord i Tony Gustavssons fotbollsfilosofi. Elittränarens syn på fotboll och träning spred han i går till ett 20-tal lokala ledare.
Nyheter • Publicerad 21 mars 2013
Tony Gustavsson visade band annat ett antal uppvärmningsövningar. Det var spelarna i Dalstorps P16-lag som fick prova på hans träningsmetodik.FOTO: Carina CarlzonFoto: 

Ledarskap och träningsmetodik var det som stod på programmet för de ungdoms- och seniortränare som tagit sig till Dalshov i går kväll för att lyssna på Tony Gustavsson. Knappt tio minuter hade Tony föreläst när tränarna fick sin första uppgift under passet.

”Vad är framgång för dig?”

Annons

Den frågan skulle besvaras på två minuter och en del av åhörarna plockade genast fram papper och penna och började skriva. När Tony Gustavsson sedan fick höra vad som antecknats var en del av svaren ”När en spelare klarar av en övning som den tidigare haft svårt med. ”När laget lyckas med något på match som vi har tränat på”

– Har inte någon skrivit att vinna?

Limmareds tränare Peter Röpke meddelade att han skrivit seger i sitt block.

– Utveckling och framgång behöver inte stå i konflikt med varandra och det är vad jag hoppas visa er i kväll, säger Tony Gustavsson.

Utveckling av både spelare och ledare är ett av fundamenten i den fotbollsfilosofi som Tony Gustavsson förespråkar och som kallas tikitaka. Genom de fyra nyckelfaktorerna helhetsperspektiv, inre drivkraft, balans och glädje ökar sannolikheten för seger i matcherna. Enligt Tony är kreativa spelare de som når längst i fotbollspyramiden och för att ge de bästa förutsättningar för utveckling av kreativa spelare måste tränare tänka igenom vilka typer av övningar de kör på sina träningar. Tony vill se ett steg bort från övningar som är uppstyrda in i minsta detalj, där det enda som krävs av spelaren är att han agerar på tränarens order. Istället förordar han övningar där det tre momenten, se, tänka och agera är involverade samtidigt. Även vikten av mindre instruktioner från ledare till spelare belystes.

Efter 90 minuters prat från mestadels Tonys sida var det dags för ett praktiskt pass på Dalshovs konstgräs. Dalstorps 16-årslag fick vara övningsspelare och Gustavsson visade hur en uppvärmning kunde genomföras på en relativt begränsad yta och med ständig närvaro av boll.

Anders Axengren, Nittorps tränare, var en av ledarna som fanns på plats under föreläsningen.

Varför är du här?

– Jag tyckte det verkade intressant och dessutom passade det eftersom vi hade träningsfritt med Nittorp i kväll.

Vad tar du med dig till ditt lag?

– De förslag på passningsövningar som påminner om matchsituationer och hur man kan bygga anfallsspel efter principer istället för mönster.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons