Annons
Nyheter

Tillbaka till 1910-talet

Slips, rutiga byxor och hundraåriga klubbor. Det var tidsenlig klädsel som gällde i hickoryklassen på Antikrundan Open den 5 augusti.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2011
Björn Gremner och Svante Hansson spelar hickorygolf.
Björn Gremner och Svante Hansson spelar hickorygolf.Foto: Jennie Aquilonius

Regnet öser ner. Björn Gremner, från Antikrundan på SVT, och Svante Hansson kommer gående under stora paraplyer och gör sig redo för den sista putten. De deltar i hickoryklassen i tävlingen Antikrundan Open som arrangeras av Åsundsholms Golf & Country Club. Namnet hickory kommer från träslaget som golfklubborna tillverkades av i Skottland runt år 1900.

– Jag får superdäng av dig i dag, säger Svante Hansson när de räknar ihop sina slag.

Annons

De menar båda att prestigen mattas av i hickorygolfen. Eftersom klubborna är av trä slår de kortare sträckor och spelarna får slå fler slag. Björn Gremner berättar att hickoryklubborna slår mellan 100–150 meter till skillnad från en modern klubbas 200–250 meter.

– Det är en härlig känsla av gammaldags kultur och det är roligt att försöka lyckas med spelet. Jag puttar bättre med en hickoryklubba och brukar använda en sådan även när jag spelar vanlig golf. Min äldsta klubba är från år 1890, säger han.

Antikrundan Open ordnades för första gången 2010 och i år deltar 25 personer varav elva i hickoryklassen.

– Vi ville ordna något eget och annorlunda. Hickory kräver en speciell teknik och spelet på moderna banor kan jämföras med att köra en veteranbil på racerbana, säger Fredrik Gunnardo, en av arrangörerna.

Dagen innehöll även en historisk golfmarknad med golfsaker tillverkade före år 1940. Björn Gremner värderade antikviteter som besökare tagit med och visade utställningen Antikt Kina från AntikWest.

Jennie Aquilonius

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons