Annons
Nyheter

Tävling mellan tårtkalasen för Peter Arnesson

En festhelg med uppmärksamhet från både Bottnaryds IF och Jönköpings kommun var det som gällde för Peter Arnesson. Mellan de två tårtintagen sprang Peter säsongens första orienteringstävling.
Nyheter • Publicerad 23 april 2013
Peter Arnesson siktar på en plats i OK Skogsmårdarnas förstalag. I söndags sprang han säsongens första orienteringstävling när han ställde upp i Gällstad medium. Det slutade med en tiondeplats.FOTO: Carina Carlzon
Peter Arnesson siktar på en plats i OK Skogsmårdarnas förstalag. I söndags sprang han säsongens första orienteringstävling när han ställde upp i Gällstad medium. Det slutade med en tiondeplats.FOTO: Carina CarlzonFoto: 

– Rent fysiskt känns det bra men jag gjorde en del småbommar. Orienteringstekniskt skiljer det en del mellan skid–ol och orientering, säger Peter Arnesson efter målgången i H-21 klassen i Gällstad medium som arrangerades i söndags.

Det var säsongens första orienteringstävling för Peter som har en makalös vintersäsong bakom sig.

Annons

Fyra VM-guld och ett VM-silver blev facit på fem starter under mästerskapet i Kazakstan. Därefter förlängde den före detta UOK-aren vintersäsongen med en SM-femmilen i Boden för två helger sedan. Det slutade med en elfteplats för Arnesson.

– Mitt mål var att sätta rekord vad gäller placering och jag lyckades eftersom jag tidigare har slutat tolva som bäst.

Efter 50 kilometer i Norrbotten var det dags för säsongsbyte för Arnesson som bytte klubb från Ulricehamns orienteringsklubb till Malungs OK Skogsmårdarna för ett och ett halvt år sedan. Ett av målen med klubbytet är att nå fina stafettresultat.

– Det har varit mycket inställda tävlingar på grund av vädret. Till helgen är det en uttagningstävling i Tibro och då ska jag försöka ta en plats i förstalaget.

Det är fyra-fem personer som kämpar om samma plats. För att komma bra förberedd till kommande helg blir det en del träning med kartan under veckan. När Peter ska förklara skillnaden mellan karttekniken i skidorientering kontra orientering låter det så här:

– Det är mer finlir, detaljer är avgörande när jag springer jämfört med skid-ol.

Det drygt en vecka långa besöket på hemmaplan hos föräldrarna i Älgaryd innebar även en hel del festligheter för den fyrfaldige VM-guldmedaljören.

På fredagen var det moderklubben Bottnaryds IF som ordnade kalas. Uppemot 75 personer samlades i ”Byahuset” för att hylla Peter. Bildspel, tal och tårta var en del av ingredienserna. På söndagen ville Jönköpings kommun fira Peter och det enda han visste och festligheterna i förväg var att han skulle infinna sig i Råhuset ett visst klockslag.

Även om Peter själv är nöjd och glad för VM-medaljerna är det något annat som glädjer honom mest.

– De två inledande loppen som jag gjorde i VM är mina livs lopp. Allt stämde, det är en sådan otrolig känsla och väldigt skönt att det kom under ett världsmästerskap.

Annons

Kan du motivera dig till en fortsättning om det känns som du gjort ditt livs bästa lopp?

– På ett sätt är jag himla nöjd, jag behöver inte bevisa något mer men eftersom skidorientering är så kul kommer jag fortsätta.

Om två år är det VM i Norge, det verkar som Peter tänker sig ytterligare ett stort mästerskap.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons