Annons
Nyheter

"Tätposition på sista höjden krävs för vinst"

I mars för knappt ett år sedan åkte Hanna Falk VM-sprintbanan för första gången. Sedan dess har hon vid flera tillfällen under säsongen försökt efterlikna det speciella upploppet.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2011
Sprintbanan testades av många åkare i går. Längd: 1335 meter Åktid: Runt tre minuter. Höjdskillnad: 18 meter. Brantaste stigning: 16 meter.
Sprintbanan testades av många åkare i går. Längd: 1335 meter Åktid: Runt tre minuter. Höjdskillnad: 18 meter. Brantaste stigning: 16 meter.Foto: Carina Carlzon
Det var nöjda miner i det svenska lägret i går. "Jag har fått färg på näsan igen." sa Hanna Falk. Charlotte Kalla utnämnde Hanna tillsammans med övriga svenska tjejer som favoriter i dagens sprint.
Det var nöjda miner i det svenska lägret i går. "Jag har fått färg på näsan igen." sa Hanna Falk. Charlotte Kalla utnämnde Hanna tillsammans med övriga svenska tjejer som favoriter i dagens sprint.Foto: Carina Carlzon
Flera åskådare fanns på plats redan igår trots att VM inleds först i dag.
Flera åskådare fanns på plats redan igår trots att VM inleds först i dag.Foto: 

Sprintbanan i Holmenkollen har kritiserats av flera åkare, Emil Jönsson och Petter Northug är några av de som klagat på en väldigt smal kurva inne på stadion, som de menar kommer orsaka sammanstötningar mellan åkare. Hanna Falk stämmer inte in i de negativa tongångarna om banan.

– Sprint ska vara tajt och tufft. Det blir viktigt att vara på tårna och åka med huvudet.

Annons

I går blev det träning för andra gången på sprintbanan sedan ankomsten till Oslo för Hanna.

För-VM gav förutom åkerfarenhet på den 1 300 meter långa banan också möjlighet att studera hur det såg ut i herrarnas sprintlopp. Där uppmärksammade Hanna en sak.

– Det är mycket viktigt att vara etta eller tvåa upp på den "hylla" som kommer före upploppet. För att vinna loppet måste man ha en tätposition på den sista höjden.

Förutom "hyllan", där publik på ena sidan och en betongmur på den andra sidan omgärdar åkarna, är det upploppet som utmärker banan. Hanna och de övriga sprinttjejerna kommer från en nedförsbacke, kör över en puckel och kommer med hög fart in på den korta slutsträckan som lutar svagt, svagt uppför.

– Den flacka avslutningen har jag tränat en hel del på under lägret i Vålådalen strax före VM. Det gäller att få till stakningen trots att det är hög fart.

På uppladdningslägret inför VM fanns det en bana som påminde mycket om det som väntar i dag men på grund att riktigt låga temperaturer i dalen valde Hanna träning högre upp på fjället där det var mildare väder.

Det hon jobbat på under hela säsongen men särskilt fokuserade på under sista lägret är att hitta åktrygghet i hög fart. När hastigheten sänkts lite grann på upploppet vill hon få till stakningen så säkert och effektivt som möjligt.

Planen från Hannas sida är att ta starten i varje heat och kunna välja position i den första vänsterkurvan. Går det som hon tänker fortsätter hon ligga etta eller tvåa under hela loppet.

– Jag kommer köra offensivt. Det passar banan och det passar mig, säger Hanna.

I för-VM slutade Hanna Falk femma, Marit Björgen vann på tiden 3,01.

Sverige hade två damer i sprintfinalen i VM i Tjeckien. Ida Ingmarsdotter blev femma och Anna Olsson sexa.

Totalt tog Sverige tre medaljer i Tjeckien.

Silver, Anders Södergren, skiathlon.

Silver, Anna Olsson/Lina Andersson, sprintstafett.

Brons, damlaget stafett.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons