Annons

Tappra löpare på tuff trailbana i Tvärred

Närmare 250 löpare anmälde sig till Västgötaloppets fem olika distanser. Precis som i fjol fick de en tuff utmaning i skogarna och uppför kullarna på Åsundens västra sida.
löpning • Publicerad 22 september 2019
Hand i hand gick två gånger Johan i mål – Hidgård och Söderman. 27 kilometers kamp var över.
Hand i hand gick två gånger Johan i mål – Hidgård och Söderman. 27 kilometers kamp var över.Foto: Jonas Emtervall

Sträckor som 7, 11 och 17 kilometer låter kanske inte så avskräckande om man tidigare provat på millopp eller halvmaror. Men trail är något helt annat än asfaltslöpning, och särskilt i terrängen mellan Tvärred och Ulricehamn. Det fick lördagens deltagare erfara.

Glädjen och lättnaden var påtaglig när målet vid Dammen till slut nåddes. Och det var väldigt få som hade något spurtkrut sparat.

Annons

– Gud, det här gör jag aldrig om, utbrast Alexandra Hellmér efter 7,5 kilometers kamp.

– Var är medaljen? flåsade Eva Rand, som sprang samma sträcka.

– Åh, jag trodde aldrig att det skulle ta slut, bekände Caroline Lindmark, som vågade sig på 17 kilometer.

Eva Rand blev så glad över sin medalj att hon delade ut en kram.
Eva Rand blev så glad över sin medalj att hon delade ut en kram.Foto: Jonas Emtervall

Vädret och utsikten gick i alla fall inte att klaga på. Och jämfört med i fjol hade snitslingen också förbättrats markant, så antalet vilsna löpare var mycket få. Totalt var det bara två deltagare som valde att bryta.

Snabbast till målet var 14-årige Isak Eskilsson, som forcerade 7,5 tuffa kilometrar på precis över 35 minuter. Orienteraren från IK Hakarpspojkarna i Huskvarna stack ifrån vuxenlöparna direkt i starten och sprang sedan hela loppet solo. I mål var han en dryg minut före Linus Nygren, Ulricehamns FK.

– Det var första trailloppet för mig. Men det får nog bli fler nu, säger Isak Eskilsson, som har större meriter som orienterare och bland annat vann O-ringen i sin åldersklass i somras.

Först till mål – Isak Eskilsson från Hakarpspojkarna.
Först till mål – Isak Eskilsson från Hakarpspojkarna.Foto: Jonas Emtervall

Imponerade stort gjorde även damerna på 17 kilometer. Serge Le Normand från Sturefors var visserligen snabbast, men Karin Nilsson från Sjömarken var bara en minut och elva sekunder efter.

Bakom henne gick EM- och VM-löparen Annelie Johansson och Ulricehamns triathleters Ann Wilhelmsson in som trea och femma med herrarna inräknade. Snacka om damdominans.

Karin Nilsson slog alla killar utom en.
Karin Nilsson slog alla killar utom en.Foto: Jonas Emtervall

– Det var jättefint att springa och jag kände mig i jättebra form. Jag gillar när det är så här pass tufft. Det ska vara skog, brant och backar – det är det bästa för mig, säger Karin Nilsson.

– Jag var lite långt bak i början, men det var nog ganska bra att hålla igen lite. Jag sprang om många, så i slutändan spelade det nog ingen roll, säger Ann Wilhelmsson.

Axel Isacsson gav allt han hade.
Axel Isacsson gav allt han hade.Foto: Jonas Emtervall
Annons

Hemmaseger blev det i 11-kilometersloppet där unge Axel Isacsson, UIF skidor, sprang på 58.35 och vann med prick en minut. På herrarnas huvuddistans, det verkliga kraftprovet 27 kilometer, visade mångfaldige VM- och EM-guldmedaljören Peter Arnesson från Bottnaryd klass och vann drygt fyra minuter före Daniel Holmberg, Kullavik. Ulricehamnaren Johan Palmér blev trea.

Samtliga resultat finns här.

Peter Arnesson var stark i långa loppet.
Peter Arnesson var stark i långa loppet.Foto: Jonas Emtervall
Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons